Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Trump újabb stratégiája, hogy megváltoztassa az eredményt Michiganben


Donald Trump amerikai elnök szimpatizánsa az "Állítsuk meg a lopást" tüntetésen Washingtonban, 2020. november 14-én. A tüntetést azután tartották, hogy Joe Biden demokrata jelöltet hozták ki a 2020-as választás győztesének.
Donald Trump amerikai elnök szimpatizánsa az "Állítsuk meg a lopást" tüntetésen Washingtonban, 2020. november 14-én. A tüntetést azután tartották, hogy Joe Biden demokrata jelöltet hozták ki a 2020-as választás győztesének.

A hivatalban lévő amerikai elnök azt szeretné elérni, hogy a hozzá hű képviselők válasszák ki az elektorokat az államban. Ha ez sikerülne neki, akkor lényegében felülírhatná a helyi választási eredményt. Donald Trump kísérlete példa nélküli.

A bíróságon sorra vallanak kudarcot Donald Trump keresetei, és még mindig nem tudja bizonyítékkal alátámasztani azt az állítását, hogy kiterjedt csalás történt volna a választás során. Az elnök most egy precedens nélküli utat választott, és az elektori szavazást próbálja akadályozni és befolyásolni.

A kevés reménnyel kecsegtető és elkeseredett próbálkozás a várakozások szerint nem fogja megváltoztatni a november 3-i választás eredményét, amin a demokrata Joe Biden jóval több elektori szavazatot szerzett meg, mint a győzelemhez szükséges 270.

Akadályozni próbálják az eredmény hitelesítését

Ennek ellenére az elnök és republikánus szövetségeseinek megalapozatlan állításai a választási csalásról, és támadásuk a rendszer ellen alááshatja az amerikaiak bizalmát a választási folyamatban és magában a demokráciában is.

Trump új stratégiája az, hogy megpróbálja késleltetni a hivatalos eredményhirdetést az államokban, ami egyébként rutineljárásnak számít. A regnáló elnök arra próbálja meg rábírni a republikánus törvényhozókat, hogy lépjenek közbe a kedvéért azokban a csatatérállamokban, ahol Biden nyert, különös tekintettel Michiganre és Pennsylvaniára.

Így működik az amerikai elektori rendszer
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:32 0:00

Az Egyesült Államokban egy jelöltből akkor lesz elnök, ha megszerez 270-et – vagy többet – az elektori kollégium szavazataiból. Az elektori szavazatok nagyrészt népességarányosan oszlanak meg az 50 szövetségi állam, plusz Washington D.C., a főváros között.

Általában, miután egy állam hivatalosan is megerősíti az eredményt, az állam összes elektora arra a jelöltre szavaz, aki az adott államban a legtöbb szavazatot kapta, ahogyan ezt Biden esetében meg is történt Michigan és Pennsylvania államokban. Az elektorok december 14-én gyűlnek össze, hogy formálisan is megválasszák az új elnököt.

Az elnök magához rendelte a helyi képviselőket

Donald Trump ügyvédei azt próbálják elérni, hogy ne a kormányzók és államtitkárok jelölhessék ki az elektorokat, hanem a helyi republikánus képviselők. Arra hivatkoznak, hogy az Egyesült Államok alkotmánya a törvényhozó testületet tekinti a legfőbb autoritásnak.

Trump behívatta a michigani republikánusokat a Fehér Házba november 20-ra. Egyesek attól tartanak, az elnök arról akarja meggyőzni a képviselőket, olyan elektorokat nevezzenek ki, akik a választók akaratával szemben szavaznak majd.

Ha a regnáló elnök keresete sikert arat, és nem verifikálják Joe Biden győzelmét az államban, akkor a michigani törvényhozás jelölheti ki az elektorokat. Korábban a helyi szenátus republikánus frakcióvezetője, Mike Shirkey, valamint a képviselőház házelnöke Lee Chatfield is azt mondta, nem fogják eltagadni Biden győzelmét.

Biden szerint még a republikánusokat is felháborítja

November 19-én egy sajtótájékoztatón Joe Biden azt mondta, „felháborító” Trump lépése, hogy kapcsolatba lépett az állami tisztségviselőkkel. Biden szerint ez a legújabb bizonyítéka annak, hogy Donald Trump „a legfelelőtlenebb elnök Amerika történelmében”.

„A legtöbb republikánus, akikkel beszéltem, beleértve néhány kormányzót is, úgy gondolják, hogy ez nagyon káros. Szörnyű képet sugároz arról, hogy milyen ország vagyunk” – mondta Joe Biden.

Trump nem adja fel
please wait
BEÁGYAZÁS

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:05:01 0:00

A héten Wayne megye (Detroit, Michigan állam) választási ellenőrző-bizottságának republikánus tagjai egy rövid időre megtagadták a választás eredményének megerősítését azzal az indokkal, hogy apróbb ellentmondásokat találtak a szavazatok számában. Miután az ügy nagy felzúdulást keltett, végül ratifikálták az eredményt, de később ismét azzal álltak elő, hogy vissza akarják vonni a hitelesítést, és hogy fenyegetve érzik magukat. Detroit hagyományosan erősen a demokraták felé húz a választásokon.

A visszavonási szándékot azután jelentették be, hogy Donald Trump személyesen hívott fel két republikánus képviselőt a megyei tanácsból. A lépés egyesek szerint felveti a gyanút, hogy az elnök arra használta fel az ország legmagasabb tisztségét, hogy nyomást gyakoroljon helyi tisztségviselőkre.

Eközben Trump kampánystábja visszavonta azt a pert, amit a michigani eredmény megkérdőjelezésére indítottak.

Mitt Romney is elítélte Trumpot

“Miután az elnök nem tudott még csak egy olyan ügyet bemutatni a bíróság előtt a választási csalással és összeesküvéssel kapcsolatban, ami elméletben megállja a helyét, most már csak az maradt neki, hogy az állami és helyi tisztségviselőkre helyezzen nyomást, hogy vegyék semmibe az emberek akaratát, és változtassák meg az eredményt” – írta Mitt Romney republikánus szenátor a Twitteren. „Nehéz elképzelni ennél rosszabb és antidemokratikusabb lépést egy hatalmon lévő amerikai elnöktől” – mondta Romney, aki egyike azon kevés republikánusoknak, akik kritizálják Trumpot.

Joshua Douglas a University of Kentucky jogászprofesszora szerint komoly az aggodalom, hogy Trump lépései súlyos károkat okoznak a választásokba vetett hitben. „Nagyon aggasztó, hogy néhány republikánus nem képes felfogni, hogy legitim körülmények között vesztették el ezt a választást. A demokratikus alapértékektől függünk, beleértve azt, hogy a vesztes méltósággal elfogadja a vereséget. Úgy tűnik ez megszűnőfélben van.”

Egy republikánus szenátor szerint a tényekre kell figyelni, nem Trumpra

Nebraska republikánus szenátora Ben Sasse arra figyelmeztette az amerikaiakat, hogy ne dőljenek be a sajtótájékoztatóknak, vagy Trump Twitter-bejegyzéseinek, és arra figyeljenek, ami a bíróságon történik, ahol a tények vannak napirenden.

Az alapján, amit az aktákban olvastam, Trump ügyvédei, amikor eskü alatt vallottak a bíróság előtt, többször is visszautasították, hogy ténylegesen kiálljanak a nagyszabású csalás vádja mellett – mert annak jogi következményei vannak, ha valaki egy bírónak hazudik” – mondta Sasse. „Trump elnök több mint 100 ezer szavazattal veszítette el Michigant, és a szövetségesei elveszítették vagy visszavonták mind az öt keresetüket Michiganben bizonyíték hiányában” – tette hozzá a szenátor.

Készült az AP és a Reuters tudósításának felhasználásával.

Érdekesnek találta cikkünket? Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát! Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG