Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Túlélte a svéd kormány a bizalmatlansági szavazást egy volt kurd harcos segítségével


Magdalena Andersson sajtótájékoztatója 2022. május 25-én Stockholmban
Magdalena Andersson sajtótájékoztatója 2022. május 25-én Stockholmban

Morgan Johansson svéd igazságügyi miniszter menesztése a kormány összeomlását eredményezte volna, de ezt végül megakadályozta tartózkodásával Amineh Kakabaveh független képviselő, aki fiatalkorában tagja volt egy iráni kurd gerillacsoportnak.

A bevándorlásellenes Svéd Demokraták párt arra hivatkozva kezdeményezte nemrég az igazságügyi tárca vezetőjének leváltását, hogy nem tett eleget az erőszakos bűncselekmények visszaszorításáért. A kisebbségi kormány élén álló, szociáldemokrata Magdalena Andersson korábban kilátásba helyezte lemondását erre az esetre.

Svédországban az elmúlt években jelentősen megugrott az erőszakos bűncselekmények száma, amit az ellenzék a túl laza bevándorláspolitika, illetve a szigorú fellépés hiányának számlájára ír. Csak idén legkevesebb harminc embert lőttek agyon eddig a skandináv országban, amely két évtizeddel ezelőtt még az európai listák végén állt az erre vonatkozó bűnügyi statisztikákban.

Amineh Kakabaveh tartózkodásával végül az indítványt csak 174 képviselő támogatta, míg a miniszter menesztéséhez 175 szavazatra lett volna szükség.

A képviselőnő előző pénteken úgy nyilatkozott, hogy hajlandó tartózkodni, amennyiben a kormány megerősíti, hogy „támogatjuk a kurdokat, az azon szervezetekből Svédországba érkező emberek pedig nem terroristák”.

Majd keddi felszólalásában bírálta Recep Tayyip Erdoğant, amiért akadályozza Svédország csatlakozását a NATO-hoz, valamint nyomást próbál gyakorolni Stockholmra a szólás- és gyülekezési szabadság korlátozása érdekében. „A svéd törvényekről ebben a teremben döntenek, nem Ankarában” – szögezte le.

Az ígéret szép szó

Kakabaveh novemberben már mentőövet dobott az ország első női miniszterelnökének számító Anderssonnak, aki rövid időre már második hivatali napján lemondani kényszerült. A kormányfő akkor ígéretet tett rá, hogy erősíteni fogják az együttműködést a szíriai kurd Demokratikus Unió Pártjával (PYD), amelyet Törökország az általa és egyébként Svédország által is terrorszervezetnek tekintett Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) részeként tart számon.

A stockholmi kormány ezzel nem ért egyet, a kormányzó szociáldemokraták elfogadhatatlannak nevezték a PYD szimpatizánsainak terroristává nyilvánítását.

„A tavaly novemberi megállapodás még mindig érvényes” – jelentette ki Tobias Baudin, a párt főtitkára kedden.

Az ügy szakértők szerint tovább nehezítheti a finn és svéd NATO-csatlakozással szemben támasztott török vétó feloldását.

Az Iránban született, 52 éves kurd Amineh Kakabaveh 13 éves korában csatlakozott a Komala marxista gerillacsoporthoz. Mivel ezért hazájában halálbüntetés járt, később Svédországba szökött, ahol politikai menedékjogot kapott.

Svédországban szeptemberben választásokat tartanak.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG