Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Puccskísérlettel vádolta a katonai vezetést a népszerűtlen örmény miniszterelnök


Az ellenzék egyik szimpatizánsa egy örmény zászlóval a Nikol Pasinjan örmény miniszterelnök lemondását követelő tüntetésen Jerevánban, Örményországban, 2021. február 25-én.
Az ellenzék egyik szimpatizánsa egy örmény zászlóval a Nikol Pasinjan örmény miniszterelnök lemondását követelő tüntetésen Jerevánban, Örményországban, 2021. február 25-én.

Továbbra is feszült a helyzet Örményországban, miután Nikol Pasinján miniszterelnök visszautasította a katonai vezérkar felszólítását, hogy mondjon le. Az elnök „puccskísérletet” emlegetett, az utcákat ellepték a két tábor tüntetői, a nagyhatalmak pedig önmérsékletet sürgetnek.

Pasinján távozását ismétlődő tüntetéseken követeli az ellenzék, amelynek támogatói sátortábort vertek a parlament épülete előtt. Jereván utcáin ugyanakkor megjelentek a kormányfő mellett tüntető tömegek is.

Pasinján bírálói azért akarják a távozását, mert a harcokban hivatalosan nem érintett, de gyakorlatilag résztvevő Örményország vereséget szenvedett el Hegyi-Karabah miatt, Azerbajdzsánnal kirobbant háborúban. Az ellenzék szerint Pasinján „elárulta az ország érdekeit”, amikor elfogadta a fegyvernyugvás feltételeit.

Nő a feszültség a Kaukázusban
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:04 0:00

A tavaly ősszel hat héten át tartó harcoknak az Oroszország közvetítésével aláírt tűzszünet vetett véget. Pasinján aláírta azt, hogy a karabahi örmények lemondanak a nemzetközi jog szerint Azerbajdzsán részének számító területük egy részéről, és visszaadják azeri ellenőrzés alá azt a hat környékbeli régiót, amelyet még az 1990-es években foglaltak el és ahonnan több százezer azeri lakos menekült el.

Tüntetők és ellentüntetők vonultak Jerevánban

A karabahi vereség által okozott belpolitikai feszültségben Pasinján örmény miniszterelnök szerdán 20 ezer híve előtt mondott beszédet Jereván központjában. Itt közölte azt, nem hajlandó lemondani annak ellenére, hogy a hadsereg vezérkara egy levélben felszólította a távozásra. Az örmények nem fogják engedni, hogy a hadsereg beavatkozzon a politikába – hangoztatta.

Pasinján ellenzéke azonban 10 ezer fős ellentüntetést szervezett és a tiltakozók barikádokat és a kijevi Majdan mintájára sátortábort emeltek a parlament épülete elé.

Az ellenzéki pártok közös miniszterelnökjelöltje, Vazgen Manukján azzal fenyegetőzött, hogy a nap 24 órájában fognak tiltakozni, egészen addig, amíg össze nem hívják a parlament rendkívüli ülését, ahol menesztik Pasinjánt és új választásokat írnak ki.

A péntekre tervezett rendkívüli ülésből nem lett semmi, mert nem jelent meg a törvényhozásban a parlament elnöke. „Nincs meg a minimális létszám, mert nincsenek itt Pasinján pártjának a képviselői. Nincs parlamenti vezető, nincs parlamenti elnök. A kormánypárt nem cselekszik” – mondta Edmon Marukján, a Fényes Örményország nevű ellenzéki párt vezére újságíróknak.

Pasinján csütörtöki kijelentésére, miszerint a katonai vezetők nyomása ellenére sem távozik, a Védelmi Minisztérium nyilatkozatot adott ki, amely szerint „elfogadhatatlan a katonaság bármilyen szintű beavatkozása a politikába”. Az Én Lépésem szövetséget vezető Pasinján, aki többséget élvez a parlamentben elutasította az ellenzék előrehozott választásokról szóló követelését is és tárgyalásokat sürgetett.

A feszültség kiváltotta a külvilág reakcióját

Az Örményországgal baráti kapcsolatokat fenntartó Egyesült Államok óvta a hadsereget a beavatkozástól és az erőszak elkerülésére sürgette az összes oldalt.„Emlékeztetjük a feleket a demokrácia alapelvére, hogy az állami fegyveres erőknek nem szabad beavatkozniuk a belpolitikába” – mondta Ned Price amerikai külügyi szóvivő.

Örményország legfontosabb szövetségese, az örmény területen katonai bázist fenntartó Oroszország is nyugalomra szólított fel. Vlagyimir Putyin elnök telefonon beszélt Pasinján kormányfővel.

Putyin az örményországi rend és a nyugalom fontosságáról és a vita jogi úton történő rendezéséről beszélt. Az elnök támogatja a legitim örmény hatóságokat és reméli, hogy mihamarabb rendeződik a helyzet” – mondta csütörtökön Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő.

Péntekre viszont érezhetővé vált, hogy Moszkvát aggasztja az ingatag helyzet, mert egy újabb nyilatkozatban a hegyi-karabahi tűzszünet feltételeinek betartására intette Jerevánt. Peszkov szóvivő ugyanakkor igyekezett megnyugtatni a kedélyeket, hogy a Kreml nem lát „olyan fenyegetést”, hogy összeomlana a karabahi alku.

Az összes fontosabb katonai vezető szembe szállt a kormányfővel

A Pasinján miniszterelnök és kormánya lemondását követelő vezérkar azzal vádolta meg a kormányfőt, hogy „az összeomlás szélére sodorta az országot” és hogy „ebben, az örmény nép számára kritikus helyzetben nem lesz képes a jövőben megfelelő döntéseket hozni”.

Az aláírók „határozott tiltakozásukat” fejezték ki, amiért Pasinján a héten menesztette Tiran Hacsatriján vezérkari főnök-helyettest. A lépés „rövidlátó, államellenes és felelőtlen” volt – írták. A lenta.ru orosz portál szerint a dokumentumot Onik Gasparján örmény vezérkari főnök mellett az egész hadvezetés és a legnagyobb fegyveres alakulatok parancsnokai írták alá. A Lenta szerint melléjük állt Robert Kocsarján és Szerzs Szargszján volt elnök és a rendőrség is, míg Pasinján mellett álltak ki a titkosszolgálatok.

Maga Hacsatriján korábban gúnyosan kommentálta a kormányfő véleményét a háború előtt fegyveres erejét modernizáló Azerbajdzsánnal szemben bevetett orosz fegyverekről.

A levélre válaszul a kormányfő azonnal Gasparján tábornok menesztését kérte Armen Szárkiszján államfőtől. Az elnök funkciója jobbára jelképes, de Szárkiszján azt mondta, sürgős lépéseket tesz a feszültség enyhítésére. Hivatala közölte, hogy találkozót tart a vezérkari főnökkel, hogy „békés megoldást találjanak a kialakult helyzetre”.

Pashinján előzőleg azt mondta: ha az elnök nem meneszti a vezérkari főnököt, akkor „ő is csatlakozik a hatalomátvételhez”. Az elnöki hivatal pénteken úgy fogalmazott, hogy nincs konfliktus a két vezető között.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG