Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Tusk szerint az Európa-párti erőknek foglalkozniuk kell azokkal a témákkal, amelyeknek a szélsőjobb köszönheti a sikerét


Olaf Scholz német kancellár (l) és Donald Tusk lengyel miniszterelnök Varsóban tartott közös sajtóértekezletük után, 2024. július 2-án
Olaf Scholz német kancellár (l) és Donald Tusk lengyel miniszterelnök Varsóban tartott közös sajtóértekezletük után, 2024. július 2-án

Az Európa-párti politikusoknak határozottan kell fellépniük az egyszerű választókat foglalkoztató kérdések, így az illegális migráció kezelésében, hogy szembeszállhassanak az erősödő nacionalizmussal – mondta Donald Tusk kedden, a szélsőjobboldal franciaországi és uniós sikerei után.

A lengyel kormányfő Olaf Scholz kancellár mellett állva beszélt erről a lengyel és a német kabinet kormányközi egyeztetését követően a kapcsolatok elmélyítéséről.

Franciaország, a weimari háromszög csoportosulás harmadik tagja most próbál magához térni a szélsőjobboldal győzelme után a parlamenti választások vasárnapi, első fordulójában.

„Nem a francia választás az egyetlen nagyon kritikus fejlemény, sok helyen láthatjuk azoknak az erőknek a növekedését, amelyek nem titkolják euroszkeptikus hozzáállásukat” – mondta Tusk a Scholzcal közösen tartott varsói sajtótájékoztatón.

„Ezért olyan lényeges, hogy a mérsékelt, észszerű, Európa-párti erők (…) meggyőző válaszokat találjanak arra, ami a hétköznapi emberek számára fontossá vált; az illegális migráció elleni hatékony küzdelemre, a biztonságra, a nagyobb gazdasági fenntarthatóságra, a fokozott ipari koordinációra.”

Scholz azt mondta: biztos benne, hogy Párizs, Berlin és Varsó kapcsolatai továbbra is erősek maradnak, annak ellenére, hogy Marine Le Pen szélsőjobboldali Nemzeti Tömörülés pártja történelmi sikert ért el Franciaországban, ahol most vasárnap lesz a választás második fordulója.

„Természetesen két nagyon Európa-párti országot és két nagyon Európa-párti kormányt képviselünk – mondta Scholz Lengyelországról és Németországról. – Tudjuk, hogy a jövőnk csak Európával együtt lehet sikeres, és ez az alapja annak is, hogy nagyon konkrét megállapodásokat kötöttünk a következő közös lépéseinkről.”

Brüsszel még nincs elfoglalva, de előreléptek az Orbán-barátok
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:04:21 0:00

Akcióterv

A keddi, 2018 óta első kormányközi tárgyalásokat követően Németország és Lengyelország közös cselekvési tervet mutatott be. A dokumentum szerint megvitatják a védelmi együttműködés fokozását, beleértve a NATO-jelenlét erősítését a szövetség keleti határán, valamint az ukrajnai segélyek koordinálását.

Mindazonáltal a védelmi kérdésekben különbségek mutatkoztak.

Tusk határozottan szót emelt a védelmi projektek közös uniós finanszírozása mellett, ám Scholz szerint az EU-nak nem kellene részt vennie fegyvervásárlások vagy nemzeti védelmi költségvetések finanszírozásában.

Közölte, hogy továbbra is hangsúlyozni fogja az uniós partnereknek, köztük Németországnak a koordináció fontosságát a védelmi beszerzésekben.

„Lengyelország hatalmas összegeket költ fegyverkezésre – mondta Tusk. – Szeretném, ha erőfeszítéseink a lehető legjobban összhangban állnának más országok erőfeszítéseivel.”

Berlin és Varsó viszonya egyre javul, amióta Tusk Európa-párti koalíciója decemberben hatalomra került, és véget vetett a nacionalisták nyolc évig tartó hatalmának Lengyelországban, amelynek során a Jog és Igazságosság kormánya rendszeresen ellenséges erőként tüntette fel Németországot.

Ám a második világháború kezdete után 85 évvel Lengyelországban még mindig sokan érzik úgy: Németország nem tett eleget azért, hogy kárpótolja őket az ország lerombolásáért, a lakosság körülbelül ötödének legyilkolásáért, beleértve a hárommilliós lengyel zsidóság túlnyomó többségét.

„Németország (…) törekedni fog arra, hogy lépéseket tegyen az 1939 és 1945 közötti német agresszió és megszállás túlélő áldozatainak támogatására” – mondta Scholz.

A német kormány már jóváhagyta a náci Németország lengyelországi áldozatainak emlékművéül szolgáló berlini német–lengyel ház alapításának finanszírozását.

Készült a Reuters tudósításának feldolgozásával.
XS
SM
MD
LG