Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Új amerikai képviselőházi elnök: Washington nem fogja magára hagyni Ukrajnát, de előbb Izrael jön


Mike Johnson
Mike Johnson

A Donald Trump szövetségesének számító, republikánus Mike Johnson korábban aggályait fejezte ki Ukrajna finanszírozásával kapcsolatban, azonban Joe Biden elnökkel folytatott tárgyalását követően leszögezte, hogy a kongresszus „nem fogja magára hagyni” a megtámadott országot.

Joe Biden előző nap a Fehér Házban fogadta a két párt képviselőházi vezetőjét, a testület e hét szerdán megválasztott republikánus elnökét, Mike Johnsont és a demokrata párti Hakeem Jeffriest. A találkozó központi témája az Ukrajnának és Izraelnek szánt, 106 milliárd dolláros segélycsomagról szóló javaslat volt.

Johnson kiemelte, hogy a Republikánus Párt szerint a két ország támogatásának kérdését külön kellene kezelni, ezért külön törvényt fognak beterjeszteni Izrael finanszírozására 14,5 milliárd dollár értékben.

Hozzátette, hogy több információra van szükségük a kormányzat Ukrajna-stratégiáját illetően. „A Fehér Ház ezt nem adta meg (…) Tudni akarjuk, hogy mi a cél ott, mi a végcél Ukrajnában” – húzta alá a Fox Newsnak adott interjúban.

Ugyanakkor leszögezte, hogy nem fogják magára hagyni Kijevet. „Nem engedhetjük, hogy Vlagyimir Putyin győzedelmeskedjen Ukrajnában, mert nem hiszem, hogy ott megállna” – jelentette ki.

„Ki kell állnunk fontos közel-keleti szövetségesünk mellett, amely Izrael” – hangoztatta.

Ehhez kapcsolódóan: Hatalmas segély Ukrajnának és Izraelnek – erről beszélt tel-avivi útja után az amerikai elnök

Az amerikai elnök 106 milliárd dolláros kiegészítő finanszírozást kért a törvényhozástól, amelynek nagy részét Ukrajna védelmének megerősítésére fordítanák, a fennmaradó összeget pedig Izrael, az indo-csendes-óceáni térség és a határvédelem között osztanák szét.

Az új republikánus képviselőházi elnököt csaknem egy hónappal elődje, Kevin McCarthy eltávolítását követően sikerült megválasztani, akinek október 3-i távozásával hetekig tartó pártpolitikai csatározás kezdődött az utód kijelöléséről. Johnson a negyedik jelöltként futott be.

Az 51 éves, Louisiana államból származó, Donald Trump előző amerikai elnök hívének számító politikus a szerdai, maine-i mészárlás kapcsán nem volt hajlandó válaszolni a fegyvertartási szabályok esetleges szigorítására vonatkozó kérdésekre, mindössze az ima erejéről beszélt az ilyen helyzetekben.

Johnson produktívnak nevezte a Bidennel folytatott, körülbelül negyedórás, kétoldalú megbeszélést, amelyet elmondása szerint élvezett.

Magát „Biblia-hívő keresztényként” jellemezte a műsorban. Leszögezte: amikor a nézeteiről kérdezik különböző témák kapcsán, azt szokta javasolni: „Menj és vedd le a Bibliát a polcodról, és olvasd el, ez a világnézetem, ebben hiszek.”

Ehhez kapcsolódóan: Zelenszkij újabb támogatást kapott Bidentől, de kételyekkel is szembesült Washingtonban

Egyes amerikai republikánusok szerint az Ukrajna támogatására fordított pénznek jobb helye volna, ha az Egyesült Államok határainak biztonságára költenék, az ellenoffenzíva lassú üteme is aggasztja őket, ráadásul úgy vélik, hogy a kelet-európai ország korrupciója miatt a források kárba vesznek.

A kételyeket Donald Trump üzenetei is táplálják, aki ellenzi az újabb segélyeket, és gyakran fejezte ki csodálatát az orosz elnök, Vlagyimir Putyin iránt.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG