Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Egy nap alatt több mint 250 újabb ember került kórházba a fertőzés miatt


Pető Zoltánt, a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Sürgősségi Betegellátó Önálló Osztály vezetőét oltják be február 24-én.
Pető Zoltánt, a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Sürgősségi Betegellátó Önálló Osztály vezetőét oltják be február 24-én.

Csaknem ötezer új fertőzést regisztráltak szombatra. Újabb 40 ezer embernek sikerült beadni az első oltást, a kormány céljaihoz és a rendelkezésre álló vakcinakészletekhez képest ez még mindig nem elég gyors ütem. Egy nap alatt több mint 250 ember került kórházba koronavírus-fertőzéssel.

4948 főnél regisztráltak koronavírus-fertőzést szombatra, jelentette az állam. Az aktív fertőzöttek számát így 89 537 főre teszik. A járványban újabb 107 magyar vesztette életét, így a közvetlen áldozatok száma csaknem 15 ezernél jár már Magyarországon.

5282 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, ami az előző napi számnál több mint 250-nel magasabb. Lélegeztetőgép segítségével épp 482 embert próbálnak meggyógyítani.

Gyorsult az oltások beadási üteme

Több mint 40 ezer embernek sikerült beadni az első oltását szombatra, ez új rekord az oltási sebességben. Ahhoz képest viszont még mindig nagyon kevés, hogy bőven van az országban vakcina és a kormány húsvétra 2,5 millió körüli beoltottal számol. Eddig 563 601 fő kapott legalább egy oltást.

Az oltások megszervezésének terhe jelenleg főleg a háziorvosokon van. Nekik átlagosan 50-55 főt kell találniuk, akik hajlandóak beoltatni magukat a kínai termékkel, a Sinopharm nevű cég gyártmányával. Emellett körzetenként tíz 60 év alatti krónikus beteg AstraZeneca-termékkel történő beoltását is meg kell szervezniük.

Pénteken a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete újra kérte a kormányt, hogy zárjanak be minden iskolát. Igazából hónapok ezt óta kérik. Nem azért, mert a tanároknak könnyebb lenne távoktatásban dolgozni, hanem mert az iskolákban különösen nagy a fertőzésveszély, az átlagéletkoruk pedig 54 év.

Pénteken Müller Cecília elmondta, hogy nem biztos, hogy megfelelő az a magyar oltási módszer azon része, hogy mindenkinek rögtön félretesznek egy második adagot is. Így ugyanis lényegesen lassabban jutnak oltáshoz az emberek, holott már az első oltás is erős védettséget biztosít több ellenőrzött terméknél is.

Két héten belül várhatóan engedélyezik az EU-ban a Johnson & Johnson és a Janssen vakcináját is, ami szintén elkészült. A termék várhatóan áprilistól lesz elérhető a magyar fogyasztóknak is, ebből több mint 4,3 millió dózist igényelt a kormány.

A védőoltások fajtáiról, új híreiről egyébként itt részletesebben is tájékozódhat.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG