Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Új lakástól új oligarchákig


Legfontosabb anyagaink hétfő reggel: társasházak zöldhitelből; hogyan szabaduljunk meg nemkívánatossá vált oligarcháinktól; és megszólal az Elxúrtuk ellenzéki változatának, a Bűnös városnak rendezője.

Reggeli vezető anyagunkban a mindenki által megtapasztalt ingatlanpiaci drágulást járjuk körbe. Ez elsősorban a fővárost és az agglomerációját érinti. A könnyen elérhető hitelek miatt nagyon erősen keresleti piac alakult ki, emiatt például már lehetetlen alkudni az új lakások meghirdetett áraiból, azok már a tervezőasztalon elkelnek. A jegybank olyan kedvező hitelt nyújt az új építésű és energiatakarékos lakásokra, ami mellett egyre kevésbé éri meg használt ingatlant venni. Egy negyvenmillió forintos hitel tíz-húszmillió forinttal lehet olcsóbb, ha valaki használt helyett új építésű lakást vesz.

Nem könnyű az oligarchák élete - Ukrajnában

Nem mindenütt harmonikus kormány és oligarchák viszonya. Ukrajnában például Volodimir Zelenszkij nagy fölénnyel nyerte meg a 2019-es elnökválasztást. Részben azon ígéreteinek köszönhetően, hogy szembeszáll azokkal az oligarchákkal, akik hatalmas befolyást gyakoroltak Ukrajna gazdaságára, kormányára és médiájára. A milliárdosok ugyanis nem csak képviselők tucatjait tartják fizetési listáikon a hírek szerint, de több nagy televíziós csatornát is birtokolnak, ami sebezhetővé teszi Zelenszkijt. Persze az elnök maga is egy oligarcha, Ihor Kolomojszkij médiájának segítségével tudott választást nyerni. Most egy oligarchatörvénnyel igyekszik gyengíteni a milliárdosok politikai befolyását – olvasható lapunk ukrán szerkesztősége által készített összeállításunkban.

Filmektől a mesekönyvekig

A tíz legnézettebb magyar mozifilm közül ötöt ő rendezett, mégis mind a hat filmtervét elkaszálta az elmúlt időszakban a filmes támogatásokról döntő Filmintézet. Herendi Gábor Balázs Béla-díjas filmrendező besokallt, és elkészítette a NER-t parodizáló Bűnös város című rövidfilmjét. Podcast-sorozatunkban, a Szelfiben Jakab-Apponyi Noémi kérdezte.

Herendi Gábor állítása, hogy gyűlöletkeltésre alapozza politikájáét a kormány, visszaigazolódik egy pénteki anyagunkban. Jelentősen nőtt a meleg, pontosabban LMBT+ emberek elleni erőszakos incidensek száma, sok helyen már tanárokat kezdtek el fenyegetni, amióta a kormány meleg- és transzellenes kampányba kezdett – számolt be tapasztalataikról a Háttér Társaság ügyvezetője. Átadták az ombudsmannak petíciójukat is 130 ezer aláírással, de választ sem kaptak Kozma Ákos hivatalától.

Nemzetközi tapasztalatok szerint ugyanakkor az emberek többségét csak rövid ideig lehet bepörgetni a melegek ellen. Mivel a Fidesz kritikusai által homofóbnak tartott népszavazással készül összekötni az április választást, Magyarországon addig kitart a melegeket és transzneműeket sújtó kormányzati kampány.

A másik fő csapásiránnyal, a brüsszelezéssel pedig összeköti majd, hogy közben folytatódik az uniós kötelezettségszegési eljárás Magyarország ellen a „gyermekvédelmi” törvény miatt.

Ami pedig a hétvége Covid-adatait illeti: 3 nap alatt 22.699 új fertőzött és 489 halott. A házi gyerekorvosoknak pedig még két napjuk, van arra, hogy összeírják, hány szülő szeretné 5-11 éves gyerekét beoltatni.

De hogy ne csak szomorú történeteket mutassunk: Archívum című podcast-sorozatunkban elődünk, a Szabad Európa Rádió időtálló, korábbi műsorait elevenítjük fel. Most az akkor 65 éves költőzsenivel, Juhász Ferenccel 1993-ban készült interjút idéztük fel.

Nyugodt napot kívánok,

Kerényi György

  • 16x9 Image

    Kerényi György

    Kerényi György közel harmincéves újságírói pályája során hét médiumot alapított vagy vett részt az indításában: köztük kalóz-, roma és két börtönrádiót, valamint mainstream újságokat. Volt a Kossuth rádió főszerkesztője és három évig dolgozott a szlovák közszolgálati média magyar adójánál, a Pátria Rádiónál. Tíz évig tanított az ELTE médiatanszékén. 

XS
SM
MD
LG