Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Új otthont ígérnek a földrengések kárvallottjainak Afganisztánban a tálibok


Afgánok sírt ásnak a földrengések áldozatainak Szarbuland faluban, Herát tartományban 2023. október 8-án
Afgánok sírt ásnak a földrengések áldozatainak Szarbuland faluban, Herát tartományban 2023. október 8-án

Az Afganisztánt kormányzó tálibok új otthont ígértek az ország nyugati részét megrázó, hétvégi földrengések áldozatainak. Erről Abdul Gáni Baradar gazdasági miniszterelnök-helyettes beszélt, amikor felkereste a katasztrófa sújtotta vidéket – jelentették az érintett tartomány, Herát vezetői.

Baradar közölte: minden kormánytisztviselőt utasítottak arra, hogy osszák szét a rászoruló túlélők között az országban összegyűjtött adományokat – tette hozzá a közlemény. Baradar helyi tisztviselőkkel, üzletemberekkel, a közösségek képviselőivel és egészségügyi dolgozókkal találkozott.

Szombaton több, egymást követő földrengés rázta meg az Afganisztán nyugati részén fekvő Herát tartományt, és legalább húsz falut teljesen eltörölt a föld színéről.

Ehhez kapcsolódóan: Több mint kétezren haltak meg az afganisztáni földrengésekben, és ez még nem a végleges szám

A 6,3-as erősségű rengésekben körülbelül 2400 ember halt meg, a sérültek száma több ezer a tálibok vezette kormány legfrissebb adatai szerint. Az ENSZ humanitárius ügyeket koordináló hivatala, az OCHA ezret meghaladó halottról beszélt. A világszervezet szerint azok száma, akiket valamilyen formában közvetlenül érintett a katasztrófa, meghaladja a 11 ezret.

A legtöbb mentőalakulat befejezte a munkát. A térség lakói még nem tértek magukhoz a mély sokkból, utórengésektől tartva most is a szabad ég alatt töltik az idejüket. Az amerikai geológiai kutatóközpont kilenc újabb rengést regisztrált hétvége óta.

Készült a dpa tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG