Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Indiában több mint 20 millió fertőzött; az EU és az USA a gyermekek oltását sürgeti


Egy koronavírusos asszony kórházi kezelést kap Újdelhiben, India fővárosában, 2021. május 1-én
Egy koronavírusos asszony kórházi kezelést kap Újdelhiben, India fővárosában, 2021. május 1-én

Indiában a május 4-i hivatalos adatok szerint a koronavírus-esetek száma immár meghaladja a 20 milliót. A gyermekek oltásának jóváhagyása hamarosan várható lesz mind Európában, mind az Egyesült Államokban, miközben a korlátozások enyhítésére az utazási kedv lassan mindkét régióban élénkülni kezdett.

Az indiai egészségügyi minisztérium szerint az elmúlt 24 órában több mint 357 ezer új esetet jelentettek, miközben az országban nincs elegendő számú kórházi ágy, sem gyógyszer, sem oxigén.

A COVID-19 eseteinek száma az elmúlt három hónapban csaknem megduplázódott, és a betegségben elhunytak száma már meghaladja a 220 ezret.

Indiában a fertőzöttek száma jelenleg gyorsabban emelkedik, mint a világ bármely más pontján. A napi új esetszámok hivatalos átlaga az április 1-jei 65 ezerről mintegy 370 ezerre, a napi halálozások száma pedig a napi 300-ról több mint háromezerre emelkedett.

A járványkrízisért a koronavírus fertőzőbb változatait, valamint az indiai kormányt teszik felelőssé, amely engedélyezte a tömeges események, mint például a hindu vallási fesztiválok és a politikai nagygyűlések megtartását.

Szakértők szerint még a hivatalos adatok sem tükrözik a valós helyzetet, mert az egészségügyi ellátás túlterheltsége miatt a kórházaknak most már el kell utasítaniuk a betegeket.

A Brown Egyetem közegészségügyi tanszékének dékánja, Ashish Jha arra figyelmeztet, hogy a közel 1,4 milliárd lakosú országban az elkövetkező hetek akkor is „borzalmasak” lesznek, ha javulni is látszik majd a helyzet.

Jha szerint India népegészségügyi intézkedéseinek olyan „klasszikus” intézkedéseknek kellene lenniük, mint például a gócpontok lezárása, a tesztelések számának növelése, az egyetemes maszkviselés és a tömeges összejövetelek betiltása.

„Ez fogja megtörni ezt a hullámot” – mondta Jha.

Gyermekek oltása: az USA-ban a Pfizer az engedélyre vár

Közben a világ több részén elkezdték felülvizsgálni, hogyan hat a Pfizer/BioNTech COVID-19-elleni oltóanyag a 12-15 éves gyermekekre.

A gyermekek oltásának jóváhagyása hamarosan várható lesz mind Európában, mind az Egyesült Államokban, miután a Pfizer és a BioNTech márciusban kijelentette, hogy az oltóanyag biztonságosnak bizonyult és erős immunválaszt produkált egy klinikai vizsgálat során a 12-15 éves korosztályban.

A Pfizer/BioNTech vakcina jelenleg az egyetlen olyan oltás, amelyet az Egyesült Államokban a 16 és 17 éves korosztály számára engedélyeztek. A gyógyszergyártó közben már kérvényezte az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatalától (FDA) az engedélyt arra, hogy az oltóanyagot a 12-15 éves gyermekek körében is felhasználhassák.

Az Egyesült Államok Betegségmegelőzési és Járványügyi Központjának (CDC) igazgatója, Rochelle Walensky áprilisban azt mondta, hogy az oltást május közepéig szeretnék jóváhagyni, amely lépéssel elősegítenék az immunizálási folyamatokat és a nyájimmunitás elérését.

A COVID-19 a legtöbb gyermeknél és tinédzsernél csak enyhe tüneteket produkál, de sokan tünetmentesen esnek át a betegségen. Viszont, ha megfertőződnek, akkor terjeszthetik a vírust.

Gyerekeken is tesztelik a Moderna, a Janssen és a Novovax vakcinákat

Két másik gyártó, a Moderna és a Johnson & Johnson jelenleg a 12-18 éves korosztályon teszteli oltóanyagát. A Moderna kísérleteinek végső adatait várhatóan hamarosan közzéteszik.

A Novavax elmondta, hogy a gyermekeken végzett klinikai kísérletekben majd háromezer 12 és 17 év közötti kamasz vesz részt.

A Novavax oltóanyagot, amely a jelenleg használt oltásoktól eltérő technológiát alkalmaz, egyelőre egyetlen országban sem engedélyezték még a felnőttek körében történő használatra sem. A gyártó a következő hónapokban szeretné a sürgősségi engedélyeztetési kérelmét benyújtani mind Nagy-Britanniában, mind az Egyesült Államokban.

A Novavax január végén jelentette be, hogy a Nagy-Britanniában 15 ezer felnőtt bevonásával végzett klinikai vizsgálatok során az oltóanyag 89,3 százalékos hatékonyságot mutatott.

Egyre többen repülnek újra az USA-ban

Az Egyesült Államokban egyre többen repülnek újra, mivel a napi új esetek átlagos száma október óta először 50 ezer alá esett.

A Közlekedésbiztonsági Igazgatóság (TSA) közlése szerint május 2-án több mint 1,6 millió ember utazott repülővel. Ennyien nem repültek még a világjárvány kezdete óta egy napon sem. Az idei május 2-i adat majd tízszerese a tavalyi évben e napon utazók számának, de még így is elmarad a 2019-es adathoz képest, amikor is 2,5 millió ember fordult meg az amerikai reptereken.

New Yorkban a metró május 17-én újra megkezdi a 24 órás járatok működtetését, és ezen a napon fogják feloldani az üzletekre vonatkozó kapacitás korlátozásokat is. A két méter távolságot továbbra is kötelező lesz mindenütt betartani.

Európa is lazít: az UEFA-döntőn 9 és félezer néző vehet részt

Az oltási folyamatok folytatásával hamarosan lehetővé válhat, hogy a beoltott utazók olyan országokból is beléphessenek az Európai Unióba, ahol a járványt sikerült megfékezni.

Az Európai Bizottság a korlátozások enyhítését tervezi Ausztráliával, Új-Zélanddal, Ruandával, Szingapúrral, Dél-Koreával és Thaifölddel szemben.

A korlátozások lazításának újabb lépéseként az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) május 3-án bejelentette, hogy legfeljebb 9 és félezer néző vehet részt az Európa Liga e hónapban megrendezésre kerülő döntőjén, amely a lengyelországi Gdanskban lesz.

A szomszédos Csehországban az esetszámok csökkenni kezdtek, ezért az ország enyhíti a korlátozásokat. A kormány közölte, hogy május 10-től szabadtéren levehető lesz a maszk, ha legalább 2 méterre tartózkodnak egymástól az emberek.

Számos vállalkozás, mint például az autókereskedések, a szoláriumok, az utazási irodák és a tetoválószalonok május 10-én nyithatnak ki újra. A kormány korábban azt mondta, hogy ezen a napon minden bolt újra kinyithat.

Süti-injekció a rosszkedv ellen
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:00:58 0:00
Készült az AFP, az AP és a Reuters tudósításai alapján
XS
SM
MD
LG