Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb 300 millió adag vakcinát kötött le az EU


Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, Brüsszelben 2020. október 1-én.
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, Brüsszelben 2020. október 1-én.

Így összesen 600 millió adag vakcina megvásárlására van lehetősége az Uniónak a Pfizer-BioNTech-oltószerből.

Az Európai Unió bejelentette, hogy újabb 300 millió adagot kötöttek le a Pfizer és a BioNTech közös oltószeréből, ez várhatóan a cég teljes éves kapacitásának a felét jelenti majd. „Megállapodtunk a BioNTech-kel és a Pfizerrel, hogy bővítsük a szerződést. Az új megállapodás értelmében összesen legfeljebb plusz 300 millió adagnyi vakcina megvásárlására van lehetőségünk” – mondta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke január 8-án egy Brüsszelben tartott sajtótájékoztatón.

Elméletben 2 milliárd adag vakcina lesz elérhető

Az előző alku értelmében szintén 300 millió adag vakcinát foglalt le előre az Európai Unió, így az új szerződés megduplázza az elérhető kapacitást. Egy ember beoltásához két adag vakcina kell, így elméletben 300 millió embernek elég mennyiség lesz elérhető az amerikai Pfizer és a német BioNTech közös oltóanyagából.

Az Unió összesen nagyjából 2 milliárd adag vakcinára kötött szerződéseket a Moderna, az AstraZeneca, a Sanofi-GSK, a Janssen Pharmaceutica NV, a Pfizer-BioNTech, és a CureVac cégekkel. De jelenleg még csak a Pfizer-BioNTech és a Moderna oltóanyaga rendelkezi engedéllyel az EU-ban. A Európai Gyógyszerügynökség azt ígérte, hogy január végén dönthetnek az AstraZeneca vakcinájáról.

Von der Leyen elmondása szerint az EU-nak összesen jelenleg 380 millió ember beoltására elég oltószere van, ez több mint az uniós országok lakosságának 80 százaléka. A Pfizer azt ígérte, hogy nagyjából 1,3 milliárd adagot tud az idén legyártani, és ebből 500 millió áll az EU rendelkezésére, valamint erre jön még rá egy opcionálisan lehívható 100 millió adagos keret.

Németország különalkut kötött

Az Egyesült Államok 600 millió adagot foglalt le a Pfizer-vakcinából, amelyből 200 millió adagra már le is adták a rendelést. De Japán is lefoglalt 120 millió adagot, és a britek is igényt tartanak 40 millió adagra a német–amerikai együttműködésben kifejlesztett vakcinából. Így lehetséges, hogy a cégnek növelnie kell a gyártókapacitását, ha eleget akar tenni az új EU-s vállalásnak is.

Január 4-én Németország elismerte, hogy különalkut kötött a BioNTech-kel 30 millió adag oltószerre, bár az uniós országok arról állapodtak meg, hogy nem tárgyalnak egyénileg a cégekkel, és lakosságarányosan osztják el a vakcinákat.

Közben az Európai Gyógyszerügynökség döntésének értelmében minden ampullányi oltószert öt helyett hat oltásra oszthatnak el az orvosok, így gyorsabban megy majd az oltás és több embernek elég lesz a készlet. Bevett gyakorlat, hogy az ampullákban egy kicsivel több oltószer van. A döntéssel, amit az Egyesült Államokban is meghoztak, az európai orvosok többsége egyetért.

Készült a Reuters, az AP, az AFP, és a dpa tudósításának felhasználásával.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG