Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb amerikai szankciókkal korlátozzák az oroszok hozzáférését bizonyos technológiákhoz


Antony Blinken sajtótájékoztatója Jakartában 2023. július 14-én
Antony Blinken sajtótájékoztatója Jakartában 2023. július 14-én

Az Egyesült Államok tizennyolc természetes, illetve több mint százhúsz orosz és kirgiz jogi személyt vett fel szankciós listájára. A cél a hozzáférés megnehezítése a különböző, háborús erőfeszítéseket segítő eszközökhöz és technológiákhoz.

Az amerikai pénzügyminisztérium csütörtökön közölte, hogy az érintett kirgizisztáni entitások eddig közvetítőként működtek, ezek révén próbálta megkerülni Oroszország az érzékeny külföldi elektronikai felszerelésekre és egyebekre vonatkozó exporttilalmat.

E vállalatok közül legkevesebb hat szerepelt a Szabad Európa közelmúltbeli tényfeltáró anyagában, amelyben bemutattuk, miként juthatnak el a tiltott nyugati technológiák Oroszországba közép-ázsiai cégeken keresztül.

Kazah és kirgiz vállalatok segítenek Oroszországnak kijátszani a szankciókat
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:21 0:00

Washington arról is beszámolt, hogy a technológiai hozzáférés további korlátozása mellett az is fontos cél, hogy csökkentsék a bányászatból származó orosz bevételeket és még inkább nehezítsék az orosz pénzintézetek helyzetét.

„Amióta Oroszország megindította teljes körű invázióját Ukrajnában, az Egyesült Államok partnereivel és szövetségeseivel együttműködve példátlan intézkedéseket hozott annak érdekében, hogy fokozza a költségeket Oroszország számára, és elősegítse az illegális háborút támogató személyek és szervezetek elszámoltathatóságát” – jelentette ki Antony Blinken amerikai külügyminiszter.

„Ki fogunk állni Ukrajna mellett, amíg csak szükséges” – tette hozzá.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök köszönetet mondott az Egyesült Államoknak és az Oroszország elleni büntetőintézkedéseit előző nap újabb fél évre kiterjesztő Európai Uniónak, továbbá Kanadának, amely ugyancsak szigorított a korlátozásain.

Ehhez kapcsolódóan: Hungarikumok az új uniós szankciós csomagban

„Újabb szankciós célok százait teljesítették sikerrel. (…) Erősödő szankciós nyomással kell szembesülnie Oroszországnak és mindenkinek, aki segíti a terroristákat, legyen szó magánszemélyről, vállalatról vagy országról” – hangoztatta.

Az amerikai kormány feketelistára tette többek között Alekszej Kudrin volt orosz pénzügyminisztert, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) első igazgatóhelyettesét, Szergej Korolevet, Vaszilij Anokin szmolenszki kormányzót, illetve a Wagner zsoldoscsoportot vezető Jevgenyij Prigozsinhoz köthető, észak-koreai Dzsong Hjok Rimet is.

Ehhez kapcsolódóan: Ki kicsoda az orosz zsoldoscégek között?

Két orosz katonai magánvállalat is felkerült a jegyzékbe, köztük a Gazprom tulajdonában lévő Ohrana.

A büntetőintézkedések vagyonbefagyasztást is magukban foglalnak, illetve megtiltják, hogy amerikai állampolgárok üzleteljenek az érintett természetes és jogi személyekkel.

Készült az AFP és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG