Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb bírálat Moszkvának a Krím elcsatolása miatt


Ukrán ellenzéki pártok támogatói tüntetnek az akkori elnök, Viktor Janukovics és Vlagyimir Putyin akkori orosz miniszterelnök ellen Kijevben, 2011. április 27-én.
Ukrán ellenzéki pártok támogatói tüntetnek az akkori elnök, Viktor Janukovics és Vlagyimir Putyin akkori orosz miniszterelnök ellen Kijevben, 2011. április 27-én.

A világ hét legfejlettebb országa (G7) közös nyilatkozatban ítélte el a Krím-félsziget orosz megszállását. A Krímet hét évvel ezelőtt csatolta el Moszkva Ukrajnától.

Nagy-Britannia, Kanada, Franciaország, Németország, Olaszország, Japán és az Egyesült Államok külügyminiszterei közös nyilatkozatukban kijelentették, hogy Oroszország tovább folytatja „Ukrajna szuverenitásának, területi integritásának és függetlenségének aláásását”.

„Egyértelműen elítéljük, hogy Oroszország ideiglenesen megszállta a Krím Autonóm Köztársaságot és Szevasztopol városát. … Oroszország legitimációs kísérleteit nem ismerjük el és nem is fogjuk elismerni" – jelentette ki a G7.

A csoport a félszigeten elkövetett emberi jogi visszaélésekkel vádolja Oroszországot és felszólították a kormányt, hogy biztosítsa a nemzetközi megfigyelők beengedését.

Moszkva szerint a Krímben élők akartak Oroszországhoz tartozni

Moszkva azzal érvel, hogy a Krímet azért csatolták el, mert a helyi lakosok túlnyomó többsége megszavazta az Oroszországhoz való csatlakozást.

A világon azonban széles körben törvénytelennek ítélik meg az erről a kérdésről tartott népszavazást.

A G7 szerint az oroszok gerjesztik a kelet-ukrajnai konfliktust

A G7 nyilatkozatában rávilágított Oroszország szerepére a Moszkva-barát szeparatisták és a kelet-ukrajnai kormány közötti konfliktusban is.

„Felszólítjuk az Orosz Föderációt, hogy állítsa le a konfliktus gerjesztését azáltal, hogy pénzügyi és katonai segítséget nyújt az általa támogatott fegyveres alakulatoknak Kelet-Ukrajnában, illetve orosz állampolgárságot ad ukránok százezreinek" – írták a csoport külügyminiszterei.

A G7 a konfliktus feloldására egy olyan diplomáciai megoldás kidolgozását szorgalmazza, amely a belarusz fővárosban, Minszkben kötött megállapodásban foglaltakat valósítja meg.

Az ukrajnai beavatkozás miatt 2014-ben Oroszország G8-as (Nyolcak Csoportja) tagságát felfüggesztették.

Készült az AP tudósítása felhasználásával.
XS
SM
MD
LG