Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb covidos kismama életét mentették meg ECMO-kezeléssel a szegedi egyetemen


Oxigénpalackok a fehérgyarmati kórház koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított osztályán 2021. április 2-án.
Oxigénpalackok a fehérgyarmati kórház koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított osztályán 2021. április 2-án.

Magyarországon az elmúlt 24 órában 1542 új fertőzöttet igazoltak, 31 ember halálát hozták összefüggésbe a koronavírus-járvánnyal. Még mindig kilencvenezer fölött van az aktív fertőzöttek száma. Szegeden újabb kismama életét mentették meg a keringési- és légzőrendszer pótlását hosszabb időre biztosító ECMO-berendezéssel.

Az újonnan regisztráltakkal együtt a járvány kezdete óta összesen 1.874.206 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 31 beteg, velük a járvány halálos áldozatainak száma 45.812 főre emelkedett.

Az aktív fertőzöttek száma 92.465, kórházban 1800 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 51-en vannak lélegeztetőgépen.

Újabb, műtüdőre kapcsolt kismama gyógyult fel Szegeden

A keringési- és légzőrendszer pótlását hosszabb időre biztosító ECMO-berendezéssel mentették meg egy koronavírus okozta súlyos megbetegedésben szenvedő kismama életét a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE).

A fiatal nő koronavírusos volt, amikor a gyermeke tavaly decemberben világra jött. Tünetei ezt követően súlyosbodtak, Covid-intenzív osztályra került, de állapota a szakszerű és gondos kezelés ellenére folyamatosan romlott. A kismama átkerült az SZTE Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézetébe, ahol hetven napig ECMO-kezelést kapott, majd fokozatosan felébresztették és a napokban gyógyultan távozhatott otthonába.

Az egyetem közleménye szerint korábban két másik koronavírus-fertőzés miatt súlyos állapotba került kismama esetében is ECMO-kezelésre volt szükség, ők is felgyógyultak.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG