Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb dél-ukrajnai városok megtámadására készülhet az orosz hadsereg


Égő lakóház oltása Mikolajivban 2022. augusztus 1-jén
Égő lakóház oltása Mikolajivban 2022. augusztus 1-jén

Orosz katonák tízezrei készülnek az előrenyomulásra Krivij Rih és Mikolajiv ellen – közölte Olekszij Aresztovics ukrán elnöki tanácsadó, miközben az Egyesült Államok újabb fegyverszállítmányokat jelentett be Kijev számára.

A tisztségviselő úgy becsülte, hogy az orosz inváziós erők mintegy 22 ezer katonát vonultathatnak fel a dél-ukrajnai városok ellen, azonban aláhúzta, hogy az ukrán védelmi kontingens is „elegendően nagy”.

Valentyin Reznicsenko dnyipropetrovszki kormányzó arról tájékoztatott, hogy a megszállók rakétákkal és tüzérséggel támadták a régió Szinelnikivszkij és Krivorizkij nevű körzetét. „Az ellenség légvédelmi rakétával találta el Szinelnikivszkijt. Pokrovszka járásban házak semmisültek meg és autók rongálódtak meg” – írta a Telegramon.

Ismét hatalmas robbanásokról érkeztek hírek a Fekete-tenger partján fekvő Mikolajivból, a kikötőváros polgármestere elmondta, hogy egy ember megsebesült.

Az ENSZ emberi jogi főbiztosának hivatala szerint igazolhatóan 5327 civil vesztette eddig életét, 7257 pedig megsebesült a február 24-én megindított invázióban.

Egy vonat lett az otthonuk a háború miatt kimenekített ukránoknak
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:03 0:00

Újabb fegyverszállítmány

Az Egyesült Államok hétfőn újabb ötszázmillió dollár értékű katonai segítségnyújtást jelentett be Ukrajna számára, egyebek mellett kritikus fontosságú lőszereket szállítanak a korábban adományozott rakétavetőkhöz és tüzérségi fegyverekhez.

John Kirby, a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője közölte, hogy Joe Biden elnök hivatalba lépése óta Washington már több mint nyolcmilliárd dollár (nagyjából 3,1 ezer milliárd forint) értékben nyújtott katonai segítséget Ukrajnának.

„A változó harctéri szükségletek kielégítése érdekében az Egyesült Államok folytatni fogja a munkát szövetségeseivel és partnereivel, hogy biztosítsa Ukrajna számára a legfontosabb képességeket” – írta közleményében a Pentagon.

A Fehér Ház friss tájékoztatása szerint amerikai részről Antony Blinken külügyminiszter, Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó és Mark Milley, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke telefonon egyeztetett az újabb szállítmányról az Ukrajnát képviselő Dmitro Kuleba külügyminiszterrel, Andrij Jermakkal, az elnök kabinetfőnökével és Valerij Zalusznijjal, a fegyveres erők főparancsnokával.

Erre nem sokkal azt követően került sor, hogy Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter ukrán hivatali partnerével, Olekszij Reznyikovval tárgyalt július 29-én a segítségnyújtási tervekről.

Az amerikai diplomácia vezetője ezzel párhuzamosan kijelentette, hogy Oroszország „nukleáris pajzsként” használja Ukrajna legnagyobb atomerőművét Zaporizzsjában, csapatokat állomásoztat ott, hogy az ukrán hadsereg ne viszonozhassa a tüzet anélkül, hogy kockáztatna egy borzalmas katasztrófát.

Mint mondta, az Egyesült Államokat „mélységesen aggasztja” a helyzet. Korábban az orosz hadsereget azzal vádolták, hogy márciusban veszélyesen közeli célpontokat lőtt a létesítmény mellett, amely most katonai bázisként szolgál, ahonnan a környékbeli ukrán erőket támadják.

Készült az AFP és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG