Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb egyéves börtönbüntetésre ítéltek hazájában egy Nobel-békedíjas iráni aktivistát


Nargesz Mohammadi
Nargesz Mohammadi

Államellenes propaganda terjesztésének vádjával további egyévnyi szabadságvesztére ítélték Iránban Nargesz Mohammadit.

Mosztafa Nili, az elítélt nő ügyvédje arról számolt be, hogy azért indult eljárás jelenleg is börtönben ülő ügyfele ellen, mert a márciusi parlamenti választás bojkottjára szólított fel, leveleket írt svéd és norvég parlamenti képviselőknek, valamint kommentárokat a kínzást és szexuális erőszakot elszenvedő Dina Galibaf újságíró ügyében.

Mohammadi a hírhedt teheráni Evin börtönben raboskodik, ahova gyakran zárják a politikai foglyokat. Az 52 éves aktivista 2021 novembere óta van rács mögött, évek óta nem láthatta sem a férjét, sem két gyermekét.

Ehhez kapcsolódóan: 31 év börtön, 154 korbácsütés: Nargesz Mohammadi iráni emberi jogi aktivista kapja a Nobel-békedíjat

Többször ítélték el, mert szembeszállt a kötelező fejkendőviseléssel. Év elején „rendszerellenes propaganda” terjesztése miatt szabtak ki rá 15 hónap börtönt.

Tavaly novemberben éhségsztrájkba kezdett, hogy tiltakozzon az orvosi ellátás hiánya miatt, miután a börtönben kétszer is megakadályozták, hogy sürgős kórházi ellátáshoz jusson, mert nem volt hajlandó fejkendőt felvenni.

Ehhez kapcsolódóan: Éhségsztrájkba kezdett iráni börtönében a Nobel-díjas Mohammadi

A Nők, élet, szabadság nevű mozgalom elkötelezett híveként világszerte ismert Mohammadi tavaly kapta meg a Nobel-békedíjat. Hosszú évek óta ad hangot ellenvéleményének az iráni nőkre kötelező hidzsábrendelet, illetve a nők szabadságának és jogainak korlátozása ellen az országot irányító iszlám vezetőkkel szemben.

2016-ban 16 év börtönt kapott olyan vádak alapján, amelyek a jogvédő szervezetek szerint kizárólag emberi jogi tevékenységéhez kapcsolódnak.

Ehhez kapcsolódóan: Újabb börtönbüntetésre és korbácsolásra ítélték az iráni jogvédőt

2020 októberében kiengedték a börtönből, miután enyhítették a büntetését, ám továbbra is bírálta az emberi jogi visszaéléseket Iránban, és azzal vádolta a börtönhatóságokat, hogy szexuálisan zaklatták őt és más női foglyokat.

Bátor küzdelme óriási személyes áldozatokkal járt, az iráni rezsim már tucatnyi alkalommal tartóztatta le, hétszer ítélték el összesen több mint harminc év börtönre és mintegy százötven korbácsütésre.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG