Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb ellenséglistát készítenek az orosz hatóságok


Rendőrök vesznek őrizetbe egy férfit az ukrajnai orosz invázió elleni tüntetésen a moszkvai Puskinszkaja téren 2022. február 27-én
Rendőrök vesznek őrizetbe egy férfit az ukrajnai orosz invázió elleni tüntetésen a moszkvai Puskinszkaja téren 2022. február 27-én

Már nemcsak a külföldi ügynöknek minősített szervezetek kerülhetnek bajba Oroszországban, hanem bárki, aki kapcsolatba került velük, miután az orosz hatóságok nyilvántartást készítenek azokról a személyekről, akik olyan vállalatokkal, szervezetekkel vagy médiumokkal állnak kapcsolatban, amelyeket korábban külföldi ügynökként ismertek el.

Az orosz parlament alsóházának, az Állami Dumának egyik bizottsága készítette elő a törvényjavaslatot, amelyet a törvényhozás honlapja szerint hamarosan hivatalosan is vitára bocsátanak. Oroszország már most is több listát vezet azokról a személyekről és szervezetekről, akiket „külföldi ügynököknek” tart: a 2012-ben elfogadott ügynöktörvény előírja, hogy a külföldi támogatásban részesülő civil szervezeteknek külföldi ügynökként kell regisztrálniuk, ekként kell azonosítaniuk magukat, és alá kell vetniük magukat a rendszeres ellenőrzéseknek.

Könnyű felkerülni az ügynöklistára

A listázott civileknek emellett minden tartalmukat olyan nyilatkozattal kell ellátniuk, amely külföldi ügynökként jelöli meg a szervezetet, ennek elmulasztása esetén büntetőjogi bírsággal kell számolniuk. A Kreml kritikusai szerint a külföldi ügynök megnevezés a szovjet korszakot idézi, és a törvény valódi célja az, hogy minden független polgári tevékenységet felszámoljanak Oroszországban. 2012-es bevezetése után a jogszabály kezdetben még csak a civil szervezeteket és jogvédő csoportokat célozta, azóta viszont alkalmazták már médiaszervezetek, újságírók, youtube-erek és nagyjából mindenki ellen, aki a Kremlnek nem tetsző véleményt fogalmazott meg.

Az új törvényjavaslat szerint a külföldi ügynökként megjelölt személyek, valamint a hivatalosan külföldi ügynökként elismert médiumok, nem kereskedelmi és nem kormányzati szervezetek korábbi és jelenlegi alkalmazottai, alapítói és vezérigazgatói is bekerülnek az újonnan létrehozandó nyilvántartásba, amelyet az igazságügyi minisztérium fog vezetni.

A külföldi ügynökök listáján a Szabad Európa tizennyolc orosz állampolgárságú újságírója is szerepel, akiknek több mint 13 millió dolláros bírsággal kell szembenézniük.

XS
SM
MD
LG