Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb ellenzéki politikust ítéltek hosszú börtönbüntetésre Oroszországban


Ilja Jasin az ítélethirdetés előtt, 2022. december 9-én a moszkvai bíróságon
Ilja Jasin az ítélethirdetés előtt, 2022. december 9-én a moszkvai bíróságon

Nyolc és fél év szabadságvesztéssel sújtották Ilja Jasint, amiért a bíróság szerint hamis információkat terjesztett az orosz hadseregről az ukrajnai háborúval kapcsolatban.

A Mescsanszkij körzeti bíróság pénteken hirdette ki ítéletét a már július óta tartó ügyben. Ez az eddigi legsúlyosabb büntetési tétel, amelyet kiszabtak az invázió februári megindítását követően elfogadott új törvény alapján, amelynek értelmében akár tizenöt év börtön is kiróható az orosz fegyveres erők „hiteltelenítése” miatt.

A 39 éves aktivista bűne az volt, hogy a YouTube videómegosztóra feltöltött tartalmaiban érintette az ukrajnai Bucsában orosz katonák elkövetett bűncselekményeket.

Ehhez kapcsolódóan: A hatóságok bekeményítenek, az oroszok pedig azon tűnődnek, mi jöhet még

Ilja Jasin egyike volt Vlagyimir Putyin orosz elnök azon ismertebb és szabadlábon lévő bírálóinak, akik még nem menekültek külföldre.

A férfi, akit már korábban is többször őrizetbe vettek, hétfőn a törvényszék előtt leszögezte, hogy nem bánt meg semmit.

„Elfuthattam volna, csöndben is maradhattam volna. De azt tettem, amit tennem kellett. Jobb tíz évet rács mögött tölteni, mint szégyenkezni azért, amit a nevemben elkövetnek” – mondta.

Ehhez kapcsolódóan: Navalnij csapata a betiltás dacára újraindítja otthoni tevékenységét

Alekszej Navalnij bebörtönzött orosz ellenzéki vezető határozottan elítélte az eljárást.

„Putyin bíróságának újabb szégyentelen és törvénytelen ítélete nem fogja elhallgattatni Ilját, és nem kellene, hogy megfélemlítse a becsületes embereket Oroszországban. Ez újabb ok, amiért folytatnunk kell a harcot, és nincs kétségem afelől, hogy végül győzni fogunk” – írta ügyvédje útján Twitteren.

Készült a Meduza tudósításának felhasználásával.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG