Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb extra börtönévekre számíthat Navalnij


Tüntetők a rendőrök sorfala előtt biztosítják támogatásukról a bebörtönzött Navalnijt Habarovszkban, Moszkvától 6100 kilométerre 2021. április 21-én
Tüntetők a rendőrök sorfala előtt biztosítják támogatásukról a bebörtönzött Navalnijt Habarovszkban, Moszkvától 6100 kilométerre 2021. április 21-én

Az orosz hatóságok újabb bűncselekménnyel vádolták meg Alekszej Navalnijt. Ha ebben is elítélik, akkor a most ismertnél hosszabb ideig maradhat a rácsok mögött a bebörtönzött ellenzéki politikus – a következő elnökválasztás utánig.

A vizsgálóbizottság augusztus 11-én közölte: azzal vádolja Navalnijt, hogy olyan szervezetet hozott létre, amely sérti a polgárok jogait és személyes biztonságát. A Kreml szókimondó bírálója, aki jelenleg két és fél éves börtönbüntetését tölti, amiért megszegte a feltételes szabadlábra helyezés feltételeit, további három év börtönbüntetésre számíthat, ha bűnösnek találják az újabb vádakban.

Egy ilyen hosszú börtönbüntetés a rácsok mögött tarthatja Navalnijt a következő, 2024-es elnökválasztás utánig. Akkor jár le Vlagyimir Putyin jelenlegi hatéves mandátuma a Kremlben.

A legújabb értelmetlen vád

A vizsgálóbizottság szerint a vádak Navalnij korrupcióellenes alapítványának (FBK) tevékenységéhez kötődnek, amely a bizottság szerint azért jött létre, hogy „rávegye az állampolgárokat jogellenes cselekedetek végrehajtására”. Az orosz hatóságok szélsőségesnek minősítették az FBK-t, és júniusban betiltották. Az ellenzéki politikus támogatói, akik Navalnij csapata néven publikálnak a közösségi médiában, „a legújabb értelmetlen vádról” beszélnek.

A 44 éves Navalnijt január 17-én tartóztatták le, amikor hazaérkezett Németországból, ahol a szerinte Vlagyimir Putyin elnök utasítására végrehajtott mérgezése után gyógykezelték.

A Kreml tagadja, hogy szerepe lett volna az ügyben. Egy bíróság február 2-án két év nyolc hónap letöltendő börtönbüntetést szabott ki rá, amiért megsértette a korábbi – Navalnij szerint koholt –, korrupciós ügyben hozott, vitatott ítéletének feltételeit azzal, hogy németországi lábadozása alatt nem jelentkezett a büntetés-végrehajtási szolgálatnál.

XS
SM
MD
LG