Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Navalnijt három napra meglátogathatta a felesége


Az emberek megtapsolják Julia Navalnaját egy ellenzéki tüntetésen Moszkvában. 2021. április 21.
Az emberek megtapsolják Julia Navalnaját egy ellenzéki tüntetésen Moszkvában. 2021. április 21.

Három napot tölthetett együtt feleségével a fogva tartott orosz ellenzéki politikus, Alekszej Navalnij a börtön családi részlegében. A „hosszú látogatásra” azután kerülhetett sor, hogy Navalnij fél évet letöltött legutóbbi büntetéséből. Közben a politikus újabb támogatóját ítélték börtönre.

Az ilyen vizitek maximum három napig tarthatnak az orosz büntetés-végrehajtási rendszer különleges létesítményében, és minden fogvatartott jogosult rá fél év után.

Navalnij, aki hat hónapja van börtönben Pokrov városában, Moszkvától mintegy száz kilométerre keletre, augusztus 5-én olyan fotót tett fel az Instagramra, amelyen szélesen mosolyogva öleli át a feleségét, Juliát.

Mintha csak a dácsán lennénk

„Úgy tettünk, mintha a dácsánkon vacsoráznánk. Tegnap pedig tökéletesen boldogan ültem, és néztem a serpenyő sós borscsot (a mi családunkban ez hagyomány) és a másik serpenyőt sült krumplival”írta Navalnij az Instagramon.

Julija Navalnaja, aki három napig maradhatott, szintén posztolt az Instagramon.

„Némi időt a börtönben töltöttem. Olyan menő!” – írta, és hozzátette, hogy férje, aki 24 napig éhségsztrájkolt áprilisban, soványan, napbarnítottan és mosolygósan jelent meg, amikor tréningruhában odavezették hozzá.

Tisztes kétcsillagos hotel

„A szeretett férfi melletted van. Kinyújtod a kezed és megérinted, még kissé meglepődve, hogy senki sem próbál megállítani” – írta Navalnaja.

A börtön családi találkozókra elkülönített részlegéről azt mondta, hogy úgy néz ki, mint egy „nagyon tisztes kétcsillagos hotel”, több szobával, egy konyhával és festményekkel a falon.

Navalnij, Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik leghangosabb bírálója két és fél évet tölt a börtönben – leüli a feltételes szabadságvesztést, amelyet egy szerinte koholt sikkasztási ügyben szabtak ki rá. Navalnij szövetségesei azzal vádolják a hatóságokat, hogy a szeptemberi orosz parlamenti választások előtt a jog bevetésével verik le az ellenvéleményeket.

Navalnijt januárban tartóztatták le, miután visszatért Németországból, ahol öt hónapig ápolták a tavaly augusztusi idegméreg-támadás után. Szerinte a Kreml rendelte el a mérgezést, az orosz hatóságok azonban elutasítják a vádakat.

Egy moszkvai bíróság februárban letöltendőre változtatta a sikkasztási ügyben hozott három és fél éves felfüggesztett börtönbüntetését, mondván, hogy megsértette a feltételeket, amikor elhagyta Oroszországot a Németországban kapott életmentő kezelés miatt.

A bíróság a börtönbüntetést kicsivel több mint két és fél évre csökkentette az őrizetben töltött idő beszámításával.

Szimatoltak, vágtak és vizsgáltak

Julija Navalnaja elmondta, hogy mindent bevitt magával, amiről a férje azt mondta, hogy hiányzik neki. Az őrök „alaposan megvizsgálták a borscsot”, ellenőrizték a mobiltelefonját és kábítószert keresve felvágtak több tárgyat is, az alkoholt pedig szimatolással próbálták kiszúrni.

A három nap leteltével a férjét újra rabruhába öltöztették és elvitték, mesélte. Beszámolt arról is, hogy Navalnij, akinek a közelmúltban tovább korlátozták a kapcsolatát a külvilággal, a „legmelegebb üdvözletét küldi mindenkinek”.

Mindenkinek jár, ha jól viselkedik

A Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat előírásai szerint Navalnij hat hónap múlva lesz jogosult a következő „hosszú rokonlátogatásra”, feltéve, ha „jól viselkedik”.

Oroszországban és a volt szovjet köztársaságok többségében a büntetés-végrehajtás vezetőinek jogukban áll megfosztani a fogvatartottakat a „hosszú vagy rövid látogatásoktól”, büntetésként, ha vétenek a belső szabályok ellen. A „rövid látogatás” kétórás beszélgetés telefonon a rokonokkal egy üvegablakon keresztül. A „rövid látogatások” évente kétszer vagy négyszer megengedettek a büntetés-végrehajtási intézet biztonsági szintjétől függően.

Az orosz médiahatóság, a Roszkomnadzor blokkolta Navalnij honlapját a média és a civil szervezetek elleni intézkedéssorozat részeként a választások előtt.

Közben Navalnij újabb hívét börtönözték be

Közben egy orosz bíróság börtönbüntetésre és pénzbírságra ítélt egy tüntetőt a rendőrök elleni fellépésért egy Navalnijt támogató megmozduláson – jelentette a Szabad Európa oroszországi szolgálata.

A szentpétervári bíróság négy és fél év börtönbüntetést szabott ki augusztus 5-én egy férfira, aki az ügyészek szerint arcon csapott két rendőrt januárban, egy engedély nélkül megtartott Navalnij-párti tüntetésen. A bíróság 150 000 rubel (valamivel több mint hatszázezer forint) bírság megfizetésére is kötelezte Nyikolaj Gyevjatyot. A férfi a szentpétervári bíróságok egyesített sajtószolgálata szerint bűnösnek vallotta magát.

Az orosz hatóságok több tüntetőt is bíróság elé állítottak ilyen kétes „támadások” miatt. Többen kaptak letöltendő vagy felfüggesztett börtönbüntetést az elmúlt hónapokban, mert állítólag megtámadták a rendőröket a Navalnij letartóztatása ellen tiltakozó januári országos tüntetéssorozatban. Oroszország-szerte az ellenzéki vezető több mint tízezer támogatóját vették akkor őrizetbe.

Készült a Reuters és a DPA tudósításának felhasználásával.

XS
SM
MD
LG