Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb háborúellenes aktivista menekült el Oroszországból


Rendőrök őrizetbe veszik egy engedély nélküli tüntetés egyik résztvevőjét Szentpétervárott 2017. április 29-én
Rendőrök őrizetbe veszik egy engedély nélküli tüntetés egyik résztvevőjét Szentpétervárott 2017. április 29-én

Szerbián, Törökországon és Mexikón keresztül az Egyesült Államokba menekült Mihail Nyeszvat az oroszországi Novocserkasszk városból, miután többször is őrizetbe vették, amiért tiltakozását fejezte ki az ukrajnai háború ellen.

„Féltettem az életemet és a szabadságomat, mert több alkalommal is őrizetbe vettek a bűnüldöző szervek, köztük az FSZB (Szövetségi Biztonsági Szolgálat) tisztjei is. Figyelmeztettek, hogy valamit a holmijaim közé rejthetnek” – mondta a 25 éves aktivista, aki politikai menedékjogot kért az amerikai hatóságoktól.

Utoljára március 10-én állították elő, miután segítséget nyújtott több személynek, akiket engedély nélküli háborúellenes tüntetéseken vettek őrizetbe a rendőrök.

Ekkoriban az FSZB ügynökei betörtek a korábban egyszemélyes demonstrációt szervezető Nyeszvat otthonába, ahol házkutatást végeztek.

Az ukrajnai invázió február 24-i megindítása óta sok aktivista és újságíró elmenekült Oroszországból.

Vlagyimir Putyin orosz elnök március 5-én aláírta azt a törvényt, amelynek értelmében hosszú évekre rács mögé kerülhetnek azok, akik „szándékosan hamis információkat” terjesztenek az orosz katonai műveletekkel kapcsolatban. Ennek alapján akár 15 éves szabadságvesztés is kiszabható.

XS
SM
MD
LG