Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb halálos áldozatok Ukrajnában; Berlin többcélú helikoptereket ígért Kijevnek


Az ukrán mentők egy orosz rakétatámadás sérültjét emelik ki egy lakóház maradványai közül. A férfi öt órán át volt a romok alatt. 2024. január 23.
Az ukrán mentők egy orosz rakétatámadás sérültjét emelik ki egy lakóház maradványai közül. A férfi öt órán át volt a romok alatt. 2024. január 23.

Újabb találatok érték éjjel a kelet-ukrajnai Harkivot, kilencen megsérültek. Országszerte több mint egy tucat emberéletet követeltek a rakétacsapások. Közben Németország többcélú helikopterek szállítását jelentette be Ukrajnának.

Az újabb orosz rakétatámadás Harkiv ellen alig néhány órával követte az előzőt, amelyben legkevesebb 18-an meghaltak és körülbelül 130-an megsebesültek.

Oleg Szinegubov kormányzó közölte, hogy az orosz erők SZ–300-as föld-levegő rakétákat lőttek ki az ukrán–orosz határ mellett fekvő városra.

„Kilencen megsérültek, köztük egy gyermek, egy négyéves kislány, akit a helyszínen elláttak” – mondta.

„Négy embert vittek kórházba, két férfit és két nőt” – tette hozzá. Lakóépületek és önkormányzati hivatalok mellett kár esett egy oktatási intézményben is.

Az orosz erők a 2022 februárjában indított invázió korai szakaszában el akarták foglalni Harkivot, Ukrajna második legnagyobb városát, az ukrán hadsereg azonban megakadályozta. Az oroszok azóta is rendszeresen lövik a várost.

Ehhez kapcsolódóan: Újabb orosz rakétatámadások ukrán városok ellen, többen meghaltak

Közben a dél-ukrajnai Herszoni terület kormányzója arról adott hírt, hogy az orosz támadások kedden összesen négy embert öltek meg a régióban, hatan pedig megsérültek. A terület a Kreml állítása szerint Oroszország része.

Oroszország és Ukrajna egyaránt fokozta a csapásokat a másik fél városai és létfontosságú infrastruktúrái ellen. Kijev sürgette szövetségeseit, hogy segítsenek megerősíteni légvédelmi rendszereit.

Berlini ígéret

Berlin hat darab Sea King többcélú helikopter szállítását tervezi Ukrajnának – jelentette be Boris Pistorius német védelmi miniszter az Ukrajnai Védelmi Kapcsolattartó Csoport virtuális ülésén.

„Ez az első ilyen típusú hardverszállítás Németországból” – írta Pistorius X-en, egyben felhívta a figyelmet arra, hogy fel kell gyorsítani a fegyvergyártást Ukrajna légvédelmi képességeinek biztosítása érdekében.

Németország nyújtja a második legnagyobb katonai segítséget Ukrajnának. A német hatóságok 2024-ben mintegy nyolcmilliárd eurót szánnak erre a célra.

Ehhez kapcsolódóan: Pénz kell az ukrán gazdaságnak a túléléshez – de jön-e a segély?

Újabb ukrán drónt szedtek le orosz területen

„A légvédelem lelőtt egy merevszárnyú drónt a Belgorodi járásban, Blizsneje falu felett. Az operatív szolgálatok most mérik fel, milyen károk estek a földön. Az előzetes információk szerint nem voltak, és nem is vesztette életét senki” – közölte Gladkov kormányzó Telegramon.

A határ közelében fekvő Belgorod környékét 2022. február 24. óta szórványosan támadják az ukránok. Civilek is meghaltak, a terület 15 határ menti településén sárga, vagyis magas fokozatú terrorkészültséget és rendkívüli állapotot hirdettek ki.

Lett elnök: Az ukrajnai orosz invázió megosztja a lett társadalmat
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:53 0:00
Készült az AFP és az Interfax tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG