Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb orosz rakétatámadások ukrán városok ellen, többen meghaltak


Izzik az ég alja a Harkiv elleni rakétacsapás után. A lakóházat érő találat legkevesebb két embert megölt. 2023. január 23.
Izzik az ég alja a Harkiv elleni rakétacsapás után. A lakóházat érő találat legkevesebb két embert megölt. 2023. január 23.

Összetett rakétatámadást hajtottak végre kedd reggel Kijev és Harkiv ellen az oroszok – legkevesebb három ember meghalt, többen megsebesültek, és lakóépületekben estek károk – közölték tisztviselők.

A fővárosban, Kijevben legalább egy ember vesztette életét – közölte a város közigazgatási vezetője, Roman Popko. Vitalij Klicsko polgármester arról számolt be, hogy kilencen megsebesültek, köztük egy 13 éves fiú.

Harkivban, az ország második legnagyobb városában ketten vesztették életüket, és legkevesebb tizenegy a sebesültek száma – jelentette a terület kormányzója. Egy többemeletes lakóépület egyik lépcsőháza romba dőlt, ismeretlen számú embert ejtve csapdába – közölte Ihor Terekov polgármester.

A közelmúlt orosz támadásai nagyszámú rakéta és drón felhasználásával próbáltak rést találni Ukrajna védelmén, azzal a nyilvánvaló céllal, hogy túlterheljék a légvédelmi rendszereket.

December 29. és január 2. között több mint ötszáz drónt és rakétát lőttek ki Ukrajnára – közölték kijevi tisztségviselők. A támadáshullám másik célja az, hogy kimerítse Ukrajna fegyverkészleteit.

Ehhez kapcsolódóan: A politikai súrlódások gyors megszüntetését ígéri Lengyelország és Ukrajna

A keddi rakétatámadás egy nappal követte Donald Tusk ukrajnai látogatását. A lengyel miniszterelnök további támogatást ígért a csaknem két éve tartó orosz invázió ellen, és bejelentett egy új katonai segélycsomagot, amely kölcsönt biztosít nagyobb fegyverek vásárlására, és kötelezettséget vállalt arra, hogy módot találnak a közös gyártásra.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel tartott kijevi találkozójáról Tusk elmondta: „egyetértésre jutottak” arról, hogy tárgyalások útján rendezik a két ország gabonaszállítással és teherfuvarozással kapcsolatos nézeteltéréseit. Ezek a problémák a közelmúltban sokat rontottak a kétoldalú kapcsolatokon.

Ehhez kapcsolódóan: Bombatámadás ért egy piacot Ukrajna orosz megszállás alatt álló részén, sokan meghaltak

Vasárnap a Moszkva által odaültetett kelet-ukrajnai tisztviselők arról számoltak be, hogy egy ukrán támadás 27 embert ölt meg az orosz megszállás alatt álló Donyeck külvárosában. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője „szörnyű terrorcselekménynek” nevezte a történteket, az Oroszország által támogatott helyi hatóságok pedig gyásznapot hirdettek.

Az ukrán hadsereg azonban tagadja, hogy bármi köze lenne a támadáshoz.

Egyelőre egyik fél állításait sem lehetett ellenőrizni.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG