Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb heves összecsapások Afganisztánban


Egy afgán kormánypárti milicista figyeli a tálibok állásait Balh tartományban 2021. július 11-én

Számos helyen harcok dúlnak Afganisztánban a tálibok és a kormányerők között, az iszlamista lázadók támadást indítottak több tartomány székhelye ellen.

A hétvégén jelentősen fokozódott az erőszak a dél-ázsiai országban, a tálibok összehangolt offenzívába kezdtek a Helmand tartománybeli Laskar-Gáh központjában, mindössze néhány órával azt követően, hogy a kormány bejelentette: a különleges erők több száz tagját vezényli a térségbe.

A felkelők hétfőre virradóra tovább folytatták támadásukat a déli Kandahár és a nyugati Herát tartomány székhelye ellen is. A két régióban az utóbbi napokban civilek ezrei menekültek el otthonukból.

A harcok május eleje óta, a nemzetközi erők kivonásával párhuzamosan egyre intenzívebbek. Az utolsó amerikai katonák várhatóan augusztus végén hagyják el Afganisztánt, mintegy húsz év után.

A tálib fegyveresek körzetek és határ menti területek tucatjait vonták ellenőrzésük alá, miközben a kormányerők azt hangoztatják, hogy a sűrűbben lakott térségek, városok védelmére összpontosítanak.

Asraf Gáni afgán elnök hétfőn felszólal a parlament előtt, beszédében elsősorban a biztonsági helyzetről, a béketárgyalásokról lesz szó.

Az ópiumtermesztés legnagyobb központjának, így a nemzetközi heroinkereskedelem jelentős forrásának számító Helmand tartomány stabilizálása volt az egyik fókuszpontja az amerikai és a brit hadseregnek Afganisztánban. Laskar-Gáh elvesztése fontos stratégiai és lélektani csapást jelentene Kabul számára, különösen azután, hogy az elmúlt hónapokban már az ország vidéki területeinek nagy része felett átvették az ellenőrzést a lázadók.

Országos mozgósítás

„Az afgán katonák a szárazföldön és légi csapásokkal visszaverték a támadást” – közölték a biztonsági erők.

Herát tartományban is harcok dúlnak, a tartományi kormányzó szóvivője azt közölte a Szabad Európával, hogy folytatódnak a katonai műveletek a tálibok ellen, akik közül nagyjából százan életüket vesztették, sokan pedig megsebesültek.

A Heráti Központi Kórház egyik vezetője elmondta, hogy tizenkilenc holttestet és hetvennyolc sebesültet, köztük negyvennyolc civilt szállítottak be hozzájuk vasárnap.

Helyszíni tudósítások szerint Kandahár-szerte is összecsapások zajlanak, a tartomány székhelyének repülőterét is rakétatámadás érte szombaton, ezért fel kellett függeszteni a járatokat. A légikikötő zavartalan működése kulcsfontosságú ahhoz, hogy megakadályozzák a tálibok hatalomátvételét Kandahár városban.

Asraf Gáni nemrég hangsúlyozta, hogy nagyobb katonai győzelmek nélkül a kormány nem lesz képes újra tárgyalóasztalhoz ültetni a tálibokat, ezért országos mozgósításra van szükség. Az elnök úgy vélekedett, hogy a biztonsági helyzet romlása az amerikai erők kivonásáról szóló „hirtelen döntés” következménye, ugyanakkor leszögezte, megvan a tervük arra, hogy fél éven belül úrrá legyenek a helyzeten.

Készült az AFP és a Tolonews.com tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG