Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb kisebb harctéri sikereket ért el az ukrán ellenoffenzíva


Ukrán katonák lövik az orosz hadsereg állásait Donyeckben 2023. február 4-én
Ukrán katonák lövik az orosz hadsereg állásait Donyeckben 2023. február 4-én

Körülbelül harminchét négyzetkilométernyi területet szabadított fel az ukrán hadsereg előző héten – jelentette be az ukrán védelmi miniszterhelyettes.

Hanna Maljar arról számolt be, hogy a keleti országrészben kilenc, délen pedig több mint huszonnyolc négyzetkilométer felett vették át az ellenőrzést az ukrán védelmi erők a megszállók kemény ellenállása ellenére, ami szavai szerint „a taktikai pozíciók javulásának eredménye”.

„Támadó és védekező műveletek is folynak keleten, jelenleg kemény harcok zajlanak” – tette hozzá.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök friss Twitter-üzenetében aláhúzta: „Nehéz volt az előző hét a fronton, de sikerült előrelépést elérnünk. Haladunk előre lépésről lépésre.”

Az orosz hadsereg is heves összecsapásokról tett jelentést, különösen a Donyecki területen lévő Liman, Bahmut, Marjinka és Avgyijivka térségéből.

Ehhez kapcsolódóan: Meghalt az orosz rakétatámadásban megsebesült díjnyertes ukrán írónő

Rob Bauer, a NATO katonai bizottságának vezetője nehéznek nevezte az ukrán ellenoffenzívát, amely „nem sétagalopp”. A műveletet a szövetségesek 1944-es franciaországi partraszállásához hasonlította. „Láthattuk a második világháborúban Normandiában, hogy hét-nyolc-kilenc hétbe telt, mire át tudták törni ténylegesen a németek védelmi vonalait. Így nem meglepetés, hogy ez nem megy olyan gyorsan” – mutatott rá.

A kijevi hadvezetés hétfőn közölte, hogy egyetlen nap alatt ötvenhét légi- és hatvan rakétatámadást regisztráltak Ukrajna-szerte, eközben harminckilenc orosz előretörési kísérletet hiúsítottak meg. Ez idő alatt három manőverező robotrepülőgépet és tizenhárom drónt lőtt le a légvédelem.

Dnyipropetrovszk kormányzója, Szerhij Liszak tudatta, hogy vasárnap éjszaka találat érte Marhanec és Nikopol várost is, aminek következtében egy civil megsebesült, illetve több épületben és gépjárműben keletkeztek károk.

XS
SM
MD
LG