Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb kórház környékén törtek ki harcok Gázavárosban


Izraeli katonák a Gázai övezetben
Izraeli katonák a Gázai övezetben

Összecsapásokra került sor az izraeli hadsereg és a Hamász fegyveresei között az Indonéz Kórháznál, ahol civilek ezrei kerestek menedéket az utóbbi hetekben.

A harcok egy nappal azután robbantak ki az intézménynél, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) munkatársai evakuáltak harmincegy koraszülött csecsemőt a legnagyobb gázavárosi kórházból, az al-Sifából, ahova az izraeli erők (IDF) előző héten behatoltak.

Az övezetben található kórházak ügye központi eleme a szemben álló felek közötti narratívaháborúnak.

A zsidó állam kiemelte, hogy az Európai Unió és az Egyesült Államok által is terrorszervezetnek tartott Hamász élő pajzsként használja a polgári lakosságot, szándékosan egészségügyi, oktatási és hasonló intézmények alá telepíti katonai és parancsnoki központjait.

A bírálók szerint azonban az izraeli katonai műveletek kollektív büntetéssel érnek fel a terület 2,3 millió lakosa ellen.

„Rettegek, ha a rokonaimra gondolok” – a gyerekeivel menekült el Gázából a bolgár–palesztin anya
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:30 0:00

Az Indonéz Kórház egyik dolgozója arról számolt be, hogy az ablakból látják az izraeli páncélosokat. „A nők és a gyerekek rettegnek, folyamatosan hallani a robbanásokat és a fegyverropogást” – mondta.

Arra is kitért, hogy hétfőre virradóra halottak és sebesültek tucatjait szállították hozzájuk. Attól tartanak, hogy az IDF be fogja keríteni a kórházat, és elrendeli a kiürítését.

Asraf al-Kidra, a Hamász irányította gázai egészségügyi minisztérium szóvivője közölte, hogy egy izraeli lövedék becsapódása nyomán legalább tizenkét ember vesztette életét az intézményben, ahol hatszáz páciens, kétszáz dolgozó és kétezer menekült tartózkodik. Az állítást független forrásból egyelőre nem lehet megerősíteni.

Az övezet északi részén fekvő kórházat 2011-ben kezdték építeni indonéziai humanitárius segélyekből, és 2016-ban adták át.

Előző nap az al-Sifa kórházból számos beteget átszállítottak Egyiptomba, köztük a koraszülötteket, miután négy csecsemő meghalt a napokban a helyi hatóságok tájékoztatása szerint. Továbbra is több mint 250 súlyos beteg és sebesült van az intézményben, ahol a kezelés gyakorlatilag ellehetetlenült az ivóvíz, az áram és a gyógyszerek hiánya miatt.

Izrael bizonyítékokat mutatott be arra vonatkozóan, hogy a Hamász parancsnoki központot működtetett az épületegyüttes alatt. Videófelvételt tettek közzé az ott talált, tíz méter mélységben húzódó, ötvenöt méter hosszú járatról. Az alagút lejárata az alatt a fészer alatt volt, ahol egy járművet is találtak rengeteg fegyverrel, köztük egy páncéltörő rakétával, töltényekkel és gépkarabélyokkal.

Az alagút folytatását robbanásbiztos, lőréssel felszerelt ajtó zárja el, amelyen még nem hatoltak be. Az izraeli haderő folytatja a szélsőséges iszlamisták föld alatti rendszerének feltárását.

Emellett biztonsági kamerák felvételeit is megtalálták, amelyeken az látható, ahogy a kórházba szállítanak egy Izraelből elhurcolt thai és nepáli férfit.

Izrael szerint a Hamász pajzsként használja a gázai kórházakat
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:00:59 0:00

Izrael ismét felszólította a Gázai övezet északi részén élőket a terület elhagyására, azonban délen is gyakoriak a légicsapások. Az Orvosok Határok Nélkül nevű nemzetközi segélyszervezet tudatta, hogy szombaton körülbelül hetven ember esett áldozatául Hán Júnisz bombázásának. Az áldozatok között gyerekek is voltak.

A gázai hatóságok szerint az áldozatok száma mostanra meghaladja a 11.500-at, többségük civil. Mintegy 2700 embert eltűntként tartanak számon.

Ehhez kapcsolódóan: „Messze túl sok” palesztin áldozatról beszélt az amerikai külügyminiszter

A 2,3 milliós gázai lakosság közel háromnegyede kényszerült lakóhelye elhagyására a Hamász október 7-i, több mint 1200 ember, többségében civil életét követelő merényletsorozatát követően kirobbant háború kezdete óta, de még mindig százezrek tartózkodnak az északi területeken.

Tízezrek kerestek menedéket a területen működő kórházakban, ahol azonban vészesen fogytán vannak az élelmiszer-, ivóvíz- és gyógyszerkészletek.

A harcokban eddig 63 izraeli katona esett el.

A Hamász terroristái nagyjából 240 embert hurcoltak el Izraelből, eddig négyet engedtek el közülük, az IDF egyet kiszabadított, két másiknak pedig a holttestét találták meg. Közvetítők segítségével hetek óta tárgyalások zajlanak a túszok hazaengedéséről.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG