Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb légvédelmi rendszereket sürget Ukrajnának a Pentagon vezetője Ramsteinben


A ramsteini tanácskozás 2023. szeptember 19-én
A ramsteini tanácskozás 2023. szeptember 19-én

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter arra buzdította kedden kollégáit a szövetséges országokból, hogy „ássanak mélyre”, és adjanak több légvédelmi rendszert Ukrajnának, így segítsék megállítani az egyre nagyobb számban kilőtt orosz rakétákat.

Ám míg a szövetségesek azt mondták, hogy megvitatják, hogyan segíthetnék legjobban az ukrán ellentámadást, nem tűnik úgy, hogy közelebb kerültek volna a Kijev által szükségesnek tartott, nagyobb hatótávolságú rakétákkal kapcsolatos kötelezettségvállalásokhoz.

„A légvédelem életeket ment – mondta Austin, amikor megnyitotta az Ukrajnai Védelmi Kapcsolattartó Csoport ülését a németországi Ramstein légi bázison. – Ezért arra buzdítom a csoportot, hogy tegyen többet Ukrajna szárazföldi légvédelméért. Továbbra is keményen kell törekednünk arra, hogy Ukrajnát légvédelmi rendszerekkel és elfogó vadászrepülőgépekkel lássuk el.”

A csoport több mint ötven ország védelmi és katonai vezetőiből áll. Ez a fő fórum a fegyverszállítások és a kiképzéssel kapcsolatos hozzájárulások növelésére Kijev háborús erőfeszítéseihez. Nagyjából havonta egyszer ül össze, személyesen és virtuálisan – a mostani a 15. alkalom.

Pró és kontra

Volodimir Zelenszkij elnök és más ukrán vezetők többször is szorgalmazták nagyobb hatótávolságú fegyverek szállítását. A kezdeményezést támogatók azzal érvelnek, hogy az ukrán erőknek képesnek kell lenniük csapást mérni az orosz csapatokra és létesítményekre, miközben továbbra is lőtávon kívül maradnak.

Ehhez kapcsolódóan: Hogy alakul a vadászgép-koalíció az ukrán légierő támogatása érdekében?

Az Egyesült Államok azonban továbbra is gátolja ezt. Régi aggodalma, hogy Kijev a fegyverekkel mélyen behatolhat Oroszország területére, és feldühítheti Moszkvát. Az ATACMS néven ismert taktikai rakétarendszer lehetővé tenné Ukrajnának, hogy akár háromszáz kilométerről is eltaláljon orosz célpontokat, de az Egyesült Államoknak vannak más, rövidebb hatótávolságú változatai is a rakétából.

Bill Blair kanadai védelmi miniszter a találkozó kezdete előtt azt mondta újságíróknak, hogy a szövetségesek meghallgatják az ukrán vezetőket a katonai szükségleteikről, és „új és fontos módszereket” tárgyalnak meg a folyamatban lévő ellentámadás támogatására.

Az Adamsok már mindjárt ott lesznek

Austin közölte, hogy a terveknek megfelelően hamarosan megérkezik Ukrajnába a hónapokkal ezelőtt ígért 31 darab M1 Abrams tank. Egy védelmi tisztviselő azt mondta, hogy már Európában vannak, és a következő napokban megkezdik átszállításukat Ukrajnába. A tisztviselő névtelenséget kérve beszélt, mert a tankok pontos elhelyezkedése érzékeny téma.

Az ukrán csapatok júniusban kezdték meg a kiképzést ilyen harckocsikon, az Ukrajnába érkező tankokat szállításuk előtt felújították az Egyesült Államokban.

A védelmi vezetők azon dolgoznak, hogy továbbra is általuk megingathatatlannak mondott támogatást nyújtsanak Ukrajnának, akkor is, ha egyre többen aggódnak amiatt, hogy a közvélemény és a nemzetközi közösség támogatása alábbhagyhat a már második éve tartó háborúban.

Zelenszkij a megosztott Washingtonba megy

Zelenszkij a héten Washingtonban Joe Biden elnökkel és kongresszusi vezetőkkel találkozik, hogy megerősítse az amerikai finanszírozást és fegyverszállítást. A kongresszusban egyre nagyobb a pártok megosztottsága Ukrajna finanszírozásának ügyében.

Ehhez kapcsolódóan: Zelenszkij az ENSZ-beszédre készül; ukrán rakéta robbant az ukrajnai piacon

Kevin McCarthy, a képviselőház republikánus elnöke azt mondta újságíróknak: azt szeretné, ha az Ukrajnának nyújtott újabb segélyeket önálló törvényjavaslatként vitatnák meg, nem egyebekhez, például a kormányzati finanszírozáshoz kötve. A szenátus vezetői azonban más prioritásokkal szeretnék kombinálni a segélyt, például egy rövid távú kiadási törvénytervezettel, amelyre valószínűleg szükség lesz a szeptember végi leállás elkerülése érdekében.

Mi marad otthon?

Az országok tüzérségi és egyéb fegyverek millióit küldték Ukrajnába, de most aggódnak saját készleteik zsugorodása miatt, a védelmi ipar pedig a gyártás fellendítéséért küzd. Az ukrán erők ugyanakkor lassan haladnak az orosz harcvonalak áttörésével az ellentámadásban, amely nem olyan gyors, mint eredetileg remélték.

„Ukrajna legújabb területszerzései a kapcsolattartó csoport tagjai által biztosított kulcsfontosságú képességeken is múlnak – mondta Austin a ramsteini találkozó megnyitóján. – Közös elkötelezettségünk létfontosságú a jelenlegi ütközetekben – és a ránk váró hosszú úton.”

Katonai vezetők – köztük Mark Milley hadseregtábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke – visszautasították a bírálatot, miszerint az offenzíva túl lassú, azzal érvelve, hogy az ukrán csapatok folyamatosan haladnak előre a nehéz harcban. Milley szerint ez igazi háború, és az ukrán erők óvatosan nyomulnak át a hatalmas és halálos orosz aknamezőkön.

Ehhez kapcsolódóan: NATO-főtitkár: Halad előre az ukrán ellenoffenzíva

A NATO katonai vezetőinek szombati találkozója végén Rob Bauer holland tengernagy, a szövetség Katonai Bizottságának elnöke elismerte, hogy az országoknak mérlegelniük kell, hogyan adjanak több fegyvert Ukrajnának saját biztonsági szükségleteik kockáztatása nélkül.

Milley utoljára vesz részt az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnökeként a ramsteini találkozón. A hónap végén nyugdíjba megy, miután négy évet töltött a poszton.

Az ukrán légvédelem egy német Gepard légelhárító fegyverrel gyakorlatozik
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:01 0:00
Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG