Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb magyar politikustól kapott levelet az Európai Bizottság elnöke


Jakab Péter, a Jobbik elnöke
Jakab Péter, a Jobbik elnöke

Jakab Péter is megkereste Ursula von der Leyent; a Jobbik elnöke a választások tisztasága miatt aggódik. Szeretné elérni, hogy az Európai Bizottság elnöke kötelezettségszegési eljárással kényszerítse ki az új lakcímtörvény visszavonását, amely Jakab szerint lehetővé teszi a voksturizmust.

A Jobbik elnöke egyebek között arról ír, hogy a rendszerváltozás óta talán a legfontosabb választás lesz a jövő tavaszi. A politikus, aki úgy jegyzi levelét, mint az egyesült ellenzék tagja, a november 9-én kormánypárti többséggel a parlamentben elfogadott új lakcímtörvényről azt írja, Orbánék azzal lehetővé teszik, hogy

„...mondjuk egy fáskamrába több százan jelentkezzenek be lakni, így csalva el a választást azokban a körzetekben, ahol szoros meccs várható. Bízunk a nemzetközi szervezet erejében, de itt nem állunk meg, hisz a ’22-es választás sorsdöntő.”

A Jobbik elnöke arra kéri az Európai Bizottság elnökét, hogy kötelezettségszegési eljárásban kényszerítse ki a törvénymódosítás visszavonását. A teljes levelet ide kattintva olvashatja el.

Jakab Péter Facebook-oldalán arról is ír, hogy januárban a Jobbik jelzésére EBESZ-megfigyelők jönnek Magyarországra, hogy megvizsgálják, hogyan hat a választások tisztaságára az új lakcímtörvény.

Orbán a kötelezettségszegési eljárások felfüggesztését kérte, de eredménytelenül

Két nappal korábban Orbán Viktor írt levelet Ursula von der Leyennek, azt kérve, hogy a járvány és a migráció okozta rendkívüli helyzetre való tekintettel az Európai Bizottság függesszen fel minden olyan kötelezettségszegési eljárást, amely – ahogy a miniszterelnök fogalmaz – aláássa a tagállamok területi és nemzeti integritásának, a polgárok biztonságának védelmét célzó intézkedéseket.

A levélre gyorsan megjött az elutasító válasz: nincs politikai mozgástér a kötelezettségszegési eljárásokban. Szigorúan meghatározott folyamatokról van szó, az ilyen eljárás lezárására az egyetlen lehetőség az, ha az annak alapját jelentő ügy megoldódik.

A Szabad Európa több cikkben is foglalkozott a voksturizmussal, illetve azzal a lakcímtörvény-módosítással, amely még nagyobb teret enged ennek a gyakorlatnak. Videóban is bemutattuk azt a szabolcsi romos, lakhatatlan házat, ahová 340 ember volt bejelentve.

Az egyik kamu lakos és a lakcímnepper segítője elmesélte, hogy ment a biznisz. Azt mondják, szerintük a kormányhivatal és a polgármester is tudott az ukrán szellemlakosok betelepítéséről.

"Ukrán" szellemlakosok Szabolcsban - így ment a lakcímbiznisz Tornyospálcán
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:05:13 0:00

XS
SM
MD
LG