Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

"Az Aids mellé megkaptam a koronavírust" - Szelfi


"Az Aids mellé megkaptam a koronavírust" - Szelfi
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:25:06 0:00

Volt bolti eladó és kőműveskedett is, igaz falat rakni csak ferdét tud, vakolni meg sosem akart. Mostanában azt mondja: az AIDS mellé megkapta a koronavírust is. Nem neki való a politika, mert sokáig nem tud egy helyben ülni. A Szelfi vendége Szlávik János infektológus.

Covid nélkül is volt elég melója, mi van most?

Azt szoktam mondani, hogy a koronavírust én nem az AIDS helyett kaptam, hanem mellé. Talán a harmadik szakmám, a trópusi betegségek az, ami kevésbé jellemző most, hiszen most nagyon kevés ember megy a trópusokra. Úgyhogy nagyon kevés olyan ember van, aki valamilyen trópusi betegséggel érkezik hozzánk. De egyébként a nyáron azért volt egy-két maláriás eset, úgyhogy még valamennyire ezzel is kell foglalkoznunk.
Hogyan lesz valakiből Budapest kellős közepén trópusi betegségek szakértője?
Ez egy régi történet. Mindenki gyerekkorában mozigépész akar lenni, meg tűzoltó, rendőr. Én először földrajzi felfedező akartam lenni, aztán rájöttem, hogy ez Magyarországon nem lesz jó. Úgy döntöttem, hogy Albert Schweitzer leszek, majd járom a dzsungelt, és ott gyógyítom a trópusi betegségeket. Akkor az egész gimnáziumom úgy telt el, hogy nyilván orvos leszek. Az egyetem alatt pedig végig csak azzal foglalkoztam, hogy bejussak az egyetlen Magyarországon működő trópusi intézetbe. Ennek az a sztorija, hogy ez egy hatalmas trópusi osztály volt. Azt hittem, hogy itt Magyarországon a legkülönbözőbb trópusi betegségeket fogjuk gyógyítani. Kiderült, hogy ez messze nem így van. 1986-ot írtunk a rendszerváltás előtt.
XS
SM
MD
LG