Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb menekülthullámra készülnek az Ukrajnával szomszédos országok


Ukrán menekültek Magyarországon a háború kirobbanását követően
Ukrán menekültek Magyarországon a háború kirobbanását követően

Télre ismét jelentősen megemelkedhet az ukrán menekültek száma a régióban, mivel az orosz hadsereg az utóbbi hónapban módszeresen pusztítani kezdte az ukrajnai energetikai infrastruktúrát, így már most is négymillió ember van áram nélkül az országban.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arról számolt be, hogy a fővárosban és tizennégy régióban is zavarok vannak az áramellátásban. Az Ukrenergo állami energiaszolgáltató pedig azt közölte, hogy országszerte gördülő áramszünetekkel korlátozzák a lakosság fogyasztását.

Az orosz haderő az utóbbi hetekben súlyos tüzérségi, rakéta- és dróntámadásokkal rombolta a kritikus infrastruktúrát Ukrajnában, a kormány jelentése szerint az energetikai létesítmények már több mint negyven százaléka megsemmisült a tél előtt, amikor az átlaghőmérséklet rendre alaposan fagypont alá csökken.

Ukrajnában nagyjából 6,9 millió ember kényszerült lakóhelye elhagyására, és a környező országok, így Magyarország és Szlovákia is újabb menekültáradatra számít a következő hónapokban.

„Már most a számok növekedését tapasztaljuk, és erre is készülünk. Jelenleg 15 százalékos emelkedést látunk” – mondta Roman Dohovič humanitárius koordinátor a kelet-szlovákiai Kassán.

Személyes élmények: Magyar szemtanú a kijevi pusztításról: alkatrészhiány nehezítheti a helyreállítást

Eközben az ukrán ellenoffenzíva tovább folyik az országban, és Zelenszkij leszögezte, hogy „egyetlen centimétert” sem fognak feladni keleten, miközben orosz tájékoztatás szerint onnan az ukrán egységek egy részét délre vezényelték.

„A megszállók aktivitása továbbra is rendkívül magas, többtucatnyi támadást hajtanak végre naponta” – hangsúlyozta szokásos esti videóüzenetében az ukrán elnök kedden.

„Kimagaslóan nagy veszteségeket szenvednek, a parancs azonban változatlan: előrenyomulni Donyeck régióban. Nem fogjuk feladni földünk egyetlen centiméterét sem” – tette hozzá.

Oleh Zsdanov elemző kedden tudatta, hogy huszonegy besorozott orosz katona megadta magát a luhanszki Szvatove környékén.

„Ezek a szegény besorozott fiúk – tényleg szegények, miután három napja nem volt mit enniük és inniuk – természetesen úgy döntöttek, hogy megadják magukat” – húzta alá.

Harcok délen

Szerdára virradóra az orosz hadsereg ismét öngyilkos drónokkal mért csapást több célpontra a délkeleti Dnyipropetrovszk megyében, aminek következtében több civil megsebesült. Nikopol körzetet Grad rakétákkal és nehéztüzérséggel lőtték, itt több lakóház, egy gyár és az áramhálózat is súlyos károkat szenvedett.

A déli Mikolajivtól keletre fekvő Sznihurivka oroszbarát polgármestere arról számolt be a RIA Novosztyi orosz hírügynökség tudósítása szerint, hogy a környéken intenzív összecsapások zajlanak páncélosok részvételével.

Kirill Sztremuszov, a részben megszállt Herszon régió oroszok által beiktatott helyettes vezetője ezzel párhuzamosan azt írta Telegramon, hogy az ukrán hadsereg három fronton próbál előretörni, például Sznihurivkánál.

Kölcsönkérnek és adósságban élnek: „Spórolni? Viccel?” – Egyre nőnek az oroszok pénzügyi gondjai az ukrajnai invázió után

Mikolajiv megye ukrán kormányzójának közlése szerint rögzítették orosz katonák kommunikációját, amelynek során arról panaszkodtak egymásnak, hogy már kiszorították az inváziós erőket a térségből.

Kijev azzal vádolta meg az orosz hadsereget, hogy katonái Herszonban rombolnak és fosztogatnak. „Háztartási gépekkel és építőanyagokkal megrakott teherautók konvoja haladt át a Kahovka vízerőmű gátján” – írták a fegyveres erők közleményében.

Emellett tudatták, hogy távközlési adótornyokat pusztítottak el, valamint különböző felszereléseket és bútorokat vittek el számos helyről, például egy napelemfarmról és egy herszoni múzeumból.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG