Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb molesztálási ügyek százai a lengyel katolikus egyház előtt


(Képünk illusztráció)
(Képünk illusztráció)

Csaknem háromszáz lengyel pap ellen érkeztek panaszok 2018 közepe és 2020 vége között, akik a vádak szerint szexuális visszaéléseket követtek el több száz gyermek ellen – írta friss jelentésében a lengyel katolikus egyház.

A tájékoztatás szerint ebben az időszakban 292 pap állítólag 368 gyereket molesztált, az áldozatok között fiúk és lányok is voltak. Az előzetes vizsgálatok alapján 144 esetet megerősítettek, mindössze 38-at utasítottak el, 186 ügyben pedig még zajlik az eljárás.

Wojciech Polak gnieznói érsek, Lengyelország prímása egy online konferencián megismételte korábbi bocsánatkérését az áldozatok felé.

„Mindazokhoz szeretnék szólni, akiknek ártott, illetve akiket megbotránkoztatott a gonosz az egyházon belül. Újból a megbocsátásukat szeretném kérni” – fogalmazott.

Adam Zak, a püspöki kar gyermek- és ifjúsági ügyekért felelős koordinátora a megelőző intézkedések megerősítésének fontosságát hangsúlyozta, mondván, a problémás esetekkel kapcsolatos bejelentések száma továbbra is magas.

Leleplezési hullám

„Leleplezések hullámával nézünk szemben. Ez egy folyamatos hullám, látható, hogy szó sincs csökkenő tendenciáról, tartósan elég magas számokat tapasztalunk” – mondta Zak.

Az egyház első, 2019-ben kiadott jelentése szerint az 1990 és 2018 közötti időszakban 382 pap állítólag 625 kiskorú ellen követett el visszaéléseket Lengyelországban. Az érintett lelkipásztorok közül 42 neve mindkét dokumentumban megjelenik.

Emberi jogi aktivisták szerint a papok által elkövetett szexuális bűncselekmények nagy részét nem jelentik be, sok áldozat ugyanis fél előállni a vele történtekkel.

Az erősen katolikus országban vizsgálat zajlik a bűncselekmények elkendőzését célzó egyházi erőfeszítések ügyében.

Készült az AP és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG