Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb oknyomozókat üldöztek el Oroszországból


Roman Badanin Moszkvában, 2016-ban
Roman Badanin Moszkvában, 2016-ban

Nem készül visszatérni Oroszországba, már csak a munkatársait szeretné kimenekíteni a Proekt nevű oknyomozó portál főszerkesztője, akinek csapatát „nemkívánatos szervezetté” nyilvánították a hatóságok.

A Proekt nevű, amerikai szerverről működő oknyomozó portál az orosz politikai elit törvénytelen ügyeinek leleplezésére alakult. A portál főszerkesztője, Roman Badanin két hete, külföldi nyaralása alatt tudta meg, hogy a moszkvai főügyészség feketelistára, a „nemkívánatos szervezetek” közé vette fel a portált. Július 29-én Badanin a Reutersnek úgy nyilatkozott: a belátható jövőben nem szeretne visszamenni Oroszországba, ahol akár börtönbe is kerülhet a munkája miatt. Jelenleg családjával együtt New Yorkban tartózkodik, és elmondása szerint még nem tudja, hol telepednek le.

Bírósági ítéletek nélkül betilthatnak szervezeteket

A nemkívánatos szervezetekről szóló törvényt 2015-ben vezették be Oroszországban. A törvény alapján az ügyészség bírósági ítélet nélkül nevezhet ki nemkívánatosnak külföldi vagy nemzetközi szervezeteket. Ez a lépés lényegében betiltja a szervezet oroszországi tevékenységeit: aki továbbra is kapcsolatot tart fenn az adott szervezettel, akár hat év börtönbüntetést is kaphat.

A Proekt azért kerülhetett erre a feketelistára, mert a cenzúra elkerülése érdekében amerikai szerverről működik, így külföldi szervezetnek minősül. Azonban a portál betiltása csak egy újabb lépés a Putyin rendszerével szemben a kritikus médiumok és civil szervezetek elleni, egyre fokozódó hadjáratban. A szabad média elleni egyre erősödő nyomás arra szolgál, hogy a szeptemberben esedékes oroszországi választások előtt megakadályozza, hogy a kormánynak kellemetlen hírek nagy nyilvánosságot kapjanak.

Fokozódó cenzúra a választások előtt

A közelmúltban számos orosz nyelvű médiumot, köztük a Szabad Európa/Szabadság Rádió szerkesztőségét is külföldi ügynökszervezetté nyilvánították. Ez a nemkívánatos szervezetté nyilvánítás enyhébb formája. A 2012-ben elfogadott törvény arra kötelezi a külföldi támogatást elfogadó csoportokat, hogy nyilvános anyagaikban külföldi ügynökségként tüntessék fel magukat. Ennek elutasítása bűncselekménynek számít.

Idén nyáron több civil aktivistánál és újságírónál razziázott a rendőrség különböző indokokkal. Az egyik leggyakoribb módszer, hogy rágalmazási perekre hivatkozva tartanak házkutatást újságíróknál és családtagjaiknál. Badanin elmondása szerint a Proekt szerzői is hasonló alapon kerültek a rendőrség célkeresztjébe: júniusban Badanin és több kollégája lakását is átkutatta a rendőrség, állításuk szerint azért, mert rágalmazás miatt nyomoznak ellenük. A Proekten néhány órával korábban jelent meg egy cikk, amely Vlagyimir Kolokolcev orosz belügyminiszter és rokonai gyanús vagyonosodását tárta fel.

Emigrációból működik tovább az újság

Badanin a Reutersnek azt mondta: a szerkesztőség többi tagját is igyekszik kimenekíteni Oroszországból, akik szintén veszélyben lehetnek. „Megpróbáljuk evakuálni a csapatot – persze ha ők is beleegyeznek – a közeli országokba.” Elmondta azt is: a helyettes főszerkesztő, Mihail Rubin szintén New Yorkban van, és ő sem szeretne visszatérni Oroszországba.

A főszerkesztő szerint a Proekt emigrációból is tovább működne, de még nem világos, milyen formában. „A fő különbség az lesz, hogy a csapat nagy része nem lesz Oroszországban, ahol jogi vagy akár illegális támadások célpontjai lehet” – mondta.

XS
SM
MD
LG