Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az EU-s külügyminiszterek Ukrajna támogatásáról tárgyalnak az újabb orosz légicsapások közepette


Az Európai Tanács ülésterme Brüsszelben
Az Európai Tanács ülésterme Brüsszelben

A hétfői luxemburgi külügyi tanácsülésen az ukrán légvédelem megerősítése is fontos téma, különös tekintettel arra, hogy Oroszország újult erővel támadja az ország kritikus infrastruktúráját.

Pár nappal azután kerül sor az európai uniós külügyminiszterek találkozójára, hogy az Egyesült Államok törvényhozásának alsóháza több hónapos késlekedés után hétvégén megszavazta a kulcsfontosságú ukrán támogatási csomagot, így az most visszakerülhet a szenátus elé, majd megküldhetik aláírásra Joe Biden elnöknek.

A nyugati vezetők egyöntetűen üdvözölték a fejleményeket. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke leszögezte, hogy Ukrajna minden támogatást megérdemel Oroszországgal szemben.

Donald Tusk lengyel kormányfő köszönetet mondott az amerikai képviselőház republikánus elnökének, Mike Johnsonnak, ugyanakkor kritizálta a hosszú csúszást. „Jobb később, mint soha. Remélem, még nem túl késő Ukrajnának” – fogalmazott.

Ehhez kapcsolódóan: John Bolton: Az erősödő amerikai izolacionizmus veszélybe sodorja Ukrajna háborús erőfeszítéseit

A Háborús Tanulmányok Intézete (ISW) nevű washingtoni agytröszt arról számolt be, hogy a bonyolult logisztika miatt az ukrán haderő újabb veszteségeket szenvedhet el, amíg meg nem érkezik a segítség.

Oroszország az utóbbi hetekben jelentősen fokozta az energetikai létesítményeket és más célpontokat érő légitámadásait Ukrajnában, így megnőtt a nyomás az Európai Unión a légvédelmi támogatás szállítását illetően.

Ehhez kapcsolódóan: Az ukrán elnök a légvédelem erősítését kérte a Nyugattól egy újabb halálos orosz támadás után

Szergej Lavrov, az orosz diplomácia vezetője azzal vádolta az Egyesült Államokat, Nagy-Britanniát és Franciaországot, hogy Ukrajna fokozott támogatásával közvetlen katonai összetűzést kockáztatnak.

A hétfői luxemburgi találkozó előtt nem sokkal a megszállók hét kamikazedrónt lőttek ki Ukrajnára, az ország légvédelme azonban a többségüket megsemmisítette. Oleh Kiper odesszai kormányzó arról számolt be, hogy egy farmot is találat ért, ahol kár keletkezett egy raktárban és több gépben.

Az EU-s külügyminiszterek az Iránnal szembeni szankciók kiterjesztéséről is egyeztetni fognak az ország Izrael elleni példátlan támadását követően.

Ehhez kapcsolódóan: „A legjobb dolog, ami történhetett Putyinnal” – miként profitálhat a Kreml Irán izraeli támadásából?

Több tagállam a drónok és más fegyverek gyártásának megnehezítését várja a további korlátozásoktól.

Készült az AP és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG