Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb orosz lap zár be a külföldi ügynökökről szóló törvény miatt


Újságírók munka közben az RFE/RL moszkvai stúdiójában 2021. április 6-án
Újságírók munka közben az RFE/RL moszkvai stúdiójában 2021. április 6-án

A VTimes online üzleti oldal bejelentette, hogy bezár, miután az orosz igazságügyi minisztérium a múlt hónapban felvette a külföldi ügynökök listájára. A lépéssel, közölte, tönkretették az üzleti tevékenységét.

A weboldal szerkesztői június 3-i nyilatkozatukban bejelentették, hogy az információs portál június 12-től leállítja működését, mert nem akar „lőállásként működő ellenzéki politikai médiumként” dolgozni, mivel ez fenyegető helyzetek elé állítaná az alkalmazottaikat.

Független csoportokat démonizál

Hozzátették: a külföldi ügynök megnevezés elrettentette ügyfeleiket, tönkretette üzleti tevékenységüket és megnehezítette a hírek közvetítését. Aktivisták arra figyelmeztettek, hogy a jogszabály olyan független médiumokat vettek célba, mint a VTimes, és komoly hatást gyakorol rajuk korlátozó jellege miatt, és mert „független csoportokat démonizál”.

A VTimes egy információs és elemző oldal, 2020-ban hozták létre olyan újságírók, akik otthagyták a Vedomosztyi nevű vezető orosz üzleti újságot, miután tavaly eladták Putyin elnök egyik közeli szövetségesének. Az újságírók az új tulajdonos, Ivan Jerjomin által hozott főszerkesztőt azzal vádolták, hogy Kreml-barát cenzúrát vezetett be.

Megsemmisítette az üzleti modellt

„A külföldi ügynök címke megsemmisítette a VTimes üzleti modelljét, pedig mi üzleti projektként hoztuk létre az oldalt. A hirdetők és az ügyfelek nem értik, hogyan kell együttműködni egy külföldi ügynökkel, és nem tudjuk őket elítélni ezért” – áll a közleményben, hozzátéve, hogy üzletemberek, elemzők és tisztviselők vonakodnak olyan oldallal foglalkozni, amely szerepel a külföldi ügynökök nyilvántartásában.

„Saját tapasztalataink alapján rájöttünk, hogy az orosz hatóságoknak nincs szükségük professzionális és független médiára – áll a közleményben, hangsúlyozva, hogy a VTimes – az építő gondolatok szabad cseréjének platformjaként jött létre (…) hogy pozitív példákat és ötleteket találjon a vállalkozások és a társadalom fejlődéséhez”.

Módosítgatják és szélesítik

Oroszország vitatott, a külföldi ügynökökről szóló törvényét 2012-ben fogadták el, és azóta többször módosították. A jogszabály megköveteli, hogy azokat a nem kormányzati szervezeteket, amelyek külföldi segítséget kapnak és a kormány szerint politikai tevékenységet folytatnak, nyilvántartásba vegyék, külföldi ügynökökként azonosítsák és könyvvizsgálati ellenőrzésnek vessék alá.

A törvény későbbi módosításai a külföldi finanszírozású médiumokat célozták meg, ideértve az RFE/RL orosz szolgálatát, hat másik orosz nyelvű RFE/RL-hírszolgálatot és a Jelenidő-hálózatot, amelyet az RFE/RL működtet az Amerika Hangjával együttműködve.

Államilag támogatott kényszerítési kampány

2020 végén a jogszabályt ismét módosították, hogy lehetővé tegye az orosz kormánynak magánszemélyek, köztük külföldi újságírók felvételét a listára, és korlátozó intézkedések meghozatalát velük szemben.

Az orosz médiahatóság, a Roszkomnadzor azzal vádolta meg az RFE/RL-t, hogy több százszor megsértette a külföldi ügynökökről szóló törvény címkézési szabályait.

Az RFE/RL, amely rengeteg bírsággal szembesül, amelyek összege a 3,4 millió dollárt is elérheti, „államilag támogatott kényszerítési és megfélemlítési kampánynak” nevezte a bírságokat, míg az Egyesült Államok Külügyminisztériuma „tűrhetetlennek” minősítette őket.

XS
SM
MD
LG