Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Politikai és gazdasági okok miatt lehúzza a rolót az orosz hírportál


Üresen kong a működését felfüggesztő NEWSru.com független orosz hírportál szerkesztősége, 2021. május 31-én
Üresen kong a működését felfüggesztő NEWSru.com független orosz hírportál szerkesztősége, 2021. május 31-én

Felfüggeszti működését a NEWSru nevű független orosz hírportál. A bejelentés szerint a „jelenlegi politikai helyzet” lehetetlenné teszi a működését, mert a hirdetők elkerülik a független médiumokat.

A NEWSru főként hír-aggregátorkánt működött az utóbbi években. Hétfői közleménye szerint azok az orosz törvények, amelyek alapján a cikkekben mindenkit meg kell jelölni, akit az állam „szélsőségesnek” vagy „idegen ügynöknek” címkéz, negatívan hatottak a bevételeire.

„Gazdasági okokból állítjuk le a munkát, de ezeket az okokat az országban uralkodó politikai helyzet idézte elő” – volt olvasható a moszkvai hírszerkesztőség oldalán.

A NEWSru 2000-ben, abban az évben kezdte meg működését, amikor Vlagyimir Putyin elnök hatalomra került.

A mögötte álló cég szerint a fordulópont hét éve következett be, amikor drámai módon megváltozott az orosz külpolitika és a hazai gazdasági struktúra.

Oroszország 2014-ben a nemzetközi jog szerint illegálisan annektálta az Ukrajnához tartozó Krímet, majd hetekkel később támogatni kezdte a kelet-ukrajnai oroszajkú és Moszkva-párti lázadókat. A kijevi központi kormány hadseregével és önkénteseivel folytatott konfliktusban eddig több mint 13 ezer ember vesztette életét.

Az a napi kép, amit mi látunk, nagyon más lett attól, mint amit az állami média mutat. A nagyobb hirdetők 2014 eseményei után felfüggesztették a velünk folytatott együttműködést, míg mások az idén lettek óvatosak” – áll a NEWSru.com közleményében.

Az oldal 2000-ben az akkor még független NTV hírportáljaként indult el. Amikor a tévéadó a Gazprom-Média részévé vált, az oldal Vlagyimir Guszinszkij médiacézár ellenőrzése alatt maradt, és ekkor változtatta nevét NEWru-ra.

Az oldal közölte, hogy a szigorított orosz törvény nyomán tett állami lépések, azaz több médium – így a Szabad Európa helyi szolgálata, a Medúza médiaportál és a VTims – „idegen ügynökké” nyilvánítása rosszul hatott ki a sajtóra, és lehetővé tette, hogy további korlátozásokkal sújtsák.

Egyre több és több köztiszteletben álló embert és igaz információ-forrást kellett idegen ügynökként és szélsőségesként megjelölnünk. A jelenlegi gazdasági és jogi helyzet lehetetlenné teszi a NEWru.com minőségi munkáját” – mondta a cég.

Törvénnyel lehetetlenítik el a külföld által támogatott független hangokat

Az úgynevezett „idegen ügynök” törvényt 2012-ben fogadták el Oroszországban, és azóta többször is módosították.

A jogszabály előírja, hogy a külföldi támogatásban részesülő és a kormány szerint politikai aktivitást folytató nem-kormányzati szervezetek regisztrálják és „idegen ügynökként” jelöljék meg magukat. Emellett bele kell egyezniük a pénzügyi átvilágításukba is.

A későbbi törvénymódosítások célpontjai a külföldi-finanszírozású médiumok, köztük a Szabad Európa helyi szolgálata, hat további orosz nyelvű hírszolgáltatása és a Current Time hálózat voltak.

A törvényt – melynek célja, hogy a Kreml korlátozza Oroszországon belül a külföldi-finanszírozású tevékenységet – kiterjesztették egyes riporterekre is.

Egy párhuzamos intézkedés a „nemkívánatos szervezetek” törvény. Ennek segítségével egy sor, Oroszországban aktív európai és amerikai civilszervezet helyi csoportjait zárták be.

A NEWru közölte, hogy a 21 éves működése során létrehozott hírarchívum továbbra is hozzáférhető marad a közönség számára.

A közelmúlt – előírt – értelmezései és kommentárjai nélküli hírei meggyőzően mutatják be történelmünk alakulását. Ezt a történelmet nem lehet majd »kitakarítani«, bármekkora forrásokat is költ most erre az állam” – állt a nyilatkozatban.

XS
SM
MD
LG