Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb orosz légicsapás-sorozat Ukrajnában


Mentési munkálatok egy rakétacsapás helyszínén a Lvivi területen 2023. március 9-én
Mentési munkálatok egy rakétacsapás helyszínén a Lvivi területen 2023. március 9-én

Miközben továbbra is dúlnak a harcok Bahmutnál, Ukrajna-szerte számos várost rakétatámadás ért csütörtökre virradóra, aminek következtében több ember életét vesztette, és ismét áramkimaradások voltak.

A nyugati Lviv kormányzója arról számolt be, hogy a hajnali rakétatalálatok legalább négy emberéletet követeltek a térségben, két férfi és két nő halt meg az otthonában, de még folyik az elpusztított lakóépületek romjainak átvizsgálása. A Dnyipropetrovszki területen egy halottról és két sebesültről tudnak.

A fővárosban is megszólaltak a légiszirénák, a rakéták becsapódása után egy időre leállt az áramellátás és a fűtés, két ember megsebesült.

„Minden sürgősségi szolgálat a helyszínre siet. Lángoló autók az egyik lakóépület udvarán. A légiriadó folytatódik. Két áldozat a Szvjatosin negyedben. Az orvosok a helyszínen segítséget nyújtanak. Maradjanak az óvóhelyen!” – írta Vitalij Klicsko polgármester Telegramon.

Ehhez kapcsolódóan: Ukrajna továbbra is tagadja, hogy köze lenne az Északi Áramlat elleni szabotázshoz

Az orosz inváziós erők iráni gyártású drónokkal támadták az északi Zsitomir várost, ugyan áldozatokról nincs hír a helyi elöljárók szerint, de az energiaellátásban zavarok keletkeztek. „Nem folyik víz a csapból, a városban a legtöbb házban nincs elektromos áram az éjszakai csapás után” – közölte Szerhij Szuhomlin polgármester.

Az Odesszai és Harkivi területen is rakéták csapódtak be, károkat okozva az energetikai infrastruktúrában és a vasúthálózatban.

A légicsapások miatt az Ukrajna és egyben Európa legnagyobb atomerőművének számító zaporizzsjai létesítmény áramellátása is megszűnt, így működésbe kellett lépniük a dízelgenerátoroknak – közölte az ország atomerőműveit üzemeltető vállalat, az Enerhoatom.

A tájékoztatás szerint az ötödik és a hatodik reaktort leállították, azonban a tartalék ellátórendszer így is csak tíz napra elegendő üzemanyaggal rendelkezik.

Ehhez kapcsolódóan: Ukrajna nem csak átvészelte a telet, lassan már energiát exportálna – interjú Myron Wasylykkel

A zaporizzsjai atomerőmű régóta az orosz hadsereg ellenőrzése alatt áll, működtetéséért azonban még az ukrán szakemberek felelősek. A Moszkva-párti helyi hatóságok azt állították, hogy az incidens ukrán provokáció volt.

Eközben továbbra is heves összecsapások zajlanak Kelet-Ukrajnában, különösen a hosszú hónapok óta keményen ostromlott Bahmutnál. Az ukrán fegyveres erők arról számoltak be, hogy az elmúlt 24 órában több mint száztíz orosz támadást vertek vissza a térségben.

Mindkét fél súlyos veszteségeket szenvedett el a háború előtt még mintegy hetvenezres lakosságú, mára viszont jórészt kiürült városért folytatott harcokban.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerdán tudatta, hogy az orosz haderő a súlyos veszteségek ellenére is elfoglalhatja Bahmutot. Hanna Maljar helyettes ukrán védelmi miniszter pedig úgy vélekedett, hogy a mintegy nyolc hónapja tartó ellenállást győzelemnek kell tekinteni.

Moszkva már tavaly nyár óta szinte szünet nélkül támadja Bahmutot, és az év eleje óta újabb offenzíva keretében, megkettőzött erőfeszítéssel próbálja bevenni a várost. Elemzők szerint ennek nem lenne komoly stratégiai fontossága, inkább szimbolikus jelentősége van, ami kihatással lehet a harci morálra is.

Készült az AFP és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG