Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb orosz–nyugati tárgyalások jöhetnek Ukrajna ügyében


Szergej Lavrov és Vlagyimir Putyin Moszkvában tárgyal John Bolton akkori amerikai nemzetbiztonsági tanácsadóval Moszkvában 2018. október 23-án
Szergej Lavrov és Vlagyimir Putyin Moszkvában tárgyal John Bolton akkori amerikai nemzetbiztonsági tanácsadóval Moszkvában 2018. október 23-án

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azt tanácsolta Vlagyimir Putyin elnöknek, hogy folytassák a tárgyalásokat a Nyugattal az ország biztonsági követeléseiről.

Az orosz diplomácia vezetője az államfővel folytatott találkozóján úgy vélekedett, hogy a moszkvai követelések elutasítása ellenére folytatniuk kellene a megbeszéléseket.

„Nem lehet vég nélkül tárgyalni, de azt javasolnám, hogy jelen pillanatban folytassuk és terjesszük ki az egyeztetéseket” – mondta, rámutatva, hogy az Egyesült Államok párbeszédet ajánlott az európai rakétatelepítések és hadgyakorlatok korlátozásáról, illetve más bizalomerősítő lépésekről.

Putyin kérdésére válaszolva Lavrov kijelentette, hogy „távolról sem merítették ki” a diplomáciai lehetőségeket​, így lehet még esély a megállapodásra.

Emellett arról is beszámolt, hogy a külügyi tárca elkészítette a viszontválaszt Washingtonnak és a NATO-nak az orosz biztonsági garanciaigényekre adott reagálásokra.

A nyilatkozatok nyomán a rubel árfolyama erősödésnek indult.

Olaf Scholz német kancellár hétfőn Kijevben tárgyalt az ukrán elnökkel, Volodimir Zelenszkijjel, kedden pedig Moszkvába utazik. Azt írta Twitteren, hogy a helyzet rendkívül súlyos fenyegetést jelent a békére Európában, ezért Berlin a feszültség csillapítását célzó lépéseket szeretne látni az orosz kormány részéről.

„Minden rendben lesz. Ha nem, harcolni fogunk” – kijevi lakosok a Szabad Európának
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:02 0:00

Háború lesz?

Moszkva azt állítja, hogy nem akar háborút Ukrajnával, és csak a Nyugat hisztériakeltéséről van szó, azonban előállt egy, a NATO számára nehezen elfogadható követeléscsomaggal a békéért cserébe. Egyebek mellett biztosítékokat szeretnének látni arra vonatkozóan, hogy Ukrajna és a többi volt szovjet tagköztársaság soha nem lesz tagja a nyugati katonai szervezetnek, illetve a szervezet kelet-európai jelenlétének visszaszorítását akarják elérni. Az észak-atlanti szövetség határozottan elutasította az orosz követeléseket.

Az utóbbi hónapokban jelentősen megnőtt a feszültség Európában, miután Oroszország több mint százezer katonát vont össze Ukrajna határai közelében. Az amerikai hírszerzés szerint Moszkva újabb invázióra készülhet azt követően, hogy 2014 márciusában már elfoglalta a Krím félszigetet, illetve támogatást nyújt a keleti Donyec-medence egy részét uraló szakadár, kormányellenes lázadóknak. A kelet-ukrajnai fegyveres konfliktusban 2014 óta több mint 13.200 ember halt meg.

Az Egyesült Államok, az Európai Unió és Nagy-Britannia is pusztító gazdasági következményekkel fenyegetett, amennyiben Oroszország megtámadja Ukrajnát.

Amerikai tisztviselők szerint Oroszország már 110 ezer katonát telepített Ukrajnával közös határa közelébe, és afelé halad, hogy a hónap közepéig elég nagy, körülbelül 150 ezres erőt gyűjtsön össze egy teljes körű invázióhoz. Moszkva emellett mintegy harmincezer katonát vezényel Belaruszba a február 20-ig tartó közös hadgyakorlat idejére.

Az orosz katonai beavatkozás veszélye miatt az Egyesült Államok és több más ország is Ukrajna mihamarabbi elhagyására szólította fel állampolgárait az utóbbi napokban.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG