Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb orosz rakéta- és dróntámadások Ukrajnában


Ukrán katona lövi az orosz állásokat Bahmut környékén 2023. február 15-én
Ukrán katona lövi az orosz állásokat Bahmut környékén 2023. február 15-én

Az inváziós erők csütörtökre virradóra számos célpontra csapást mértek országszerte, a légvédelem azonban a beérkező lövedékek egy jelentős részét sikerrel leszedte – közölte az ukrán fegyveres erők főparancsnoka.

Valerij Zaluzsnij arról számolt be, hogy nagyjából két óra leforgása alatt harminchat rakétát lőttek ki az oroszok, ezekből tizenhatot sikerült megsemmisíteni.

Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője tudatta, hogy az ország középső, északi és nyugati részét is támadták a megszállók, ráadásul aktív felderítést és álcélpontokat is bevetettek.

Makszim Kozickij, a nyugati Lvivi terület kormányzója elmondta, hogy a térségben találat érte a kritikus infrastruktúra egyik létesítményét.

Ehhez kapcsolódóan: Fokozott támogatás jöhet? Kijevi szolidaritási látogatáson az izraeli külügyminiszter

A hatóságok tájékoztatása szerint az egyik légitámadásnak áldozatául esett egy 79 éves nő, és legalább hét másik ember megsebesült.

Eközben egyre hevesebb összecsapások zajlanak Kelet-Ukrajnában, ahol az orosz csapatok hónapok óta gyakorlatilag megállás nélkül ágyúzzák a biztonsági erők ellenőrzése alatt álló területeket, válogatás nélkül pusztítva a polgári célpontokat is.

Napi jelentésében a kijevi vezérkar azt írta, hogy tizenöt településnél sikerült visszaverni az előretörési kísérleteket a keleti országrészben.

Pavlo Kirilenko donyecki kormányzó közölte, hogy hat civil életét vesztette és tizenhárom megsebesült az előző napi orosz támadásokban.

Szerdán Moszkva bizonyos harctéri eredményekről számolt be, kiemelve, hogy megtörték az ukránok két védelmi vonalát a Luhanszk területen, és mintegy három kilométerrel visszaszorították az ellenséget.

Ezt az állítást független forrásból egyelőre nem lehetett megerősíteni.

Már folyik az ukrán katonák kiképzése a Leopard tankok használatára
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:55 0:00

Kijev felett hat darab kémballont azonosítottak, amelyek többségét végül lelőtték. Ezek az eszközök felderítőberendezésekkel lehettek felszerelve, segítségükkel a légvédelmi egységeket próbálhatták bemérni és lekötni a szakértők szerint.

Eközben Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter hangsúlyozta, hogy országának pár hónapra lesz szüksége ahhoz, hogy kiképezzék a katonákat az újabb nyugati fegyverek használatára, mielőtt bevetnék.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a parlament alsóháza előtt tartott beszédében azt állította, hogy a Nyugat már előre eltervezte Ukrajna háborús erőfeszítéseinek támogatását, így „az Egyesült Államok és szatellitállamai átfogó hibrid háborút folytatnak évek felkészülését követően”.

Aláhúzta, hogy hamarosan nyilvánosságra hozzák Moszkva átdolgozott külpolitikai stratégiáját, ebben pedig kiemelt hangsúlyt fog kapni „a Nyugat monopóliumának megtörése a nemzetközi élet kereteinek formálására vonatkozóan”.

Készült az AP és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG