Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb orosz támadásokat vert vissza az ukrán hadsereg a keleti fronton


Lebombázott épület Kupjanszkban
Lebombázott épület Kupjanszkban

Eközben az ENSZ ukrajnai humanitárius koordinátora elítélte az inváziós erők előző napi támadását egy zaporizzsjai szálloda ellen, amelynek nyomán egy ember életét vesztette, tizenhat másik pedig megsebesült.

Az ukrán hadvezetés arról tájékoztatott, hogy az orosz katonák sikertelen támadásokat hajtottak végre a keleti Kupjanszk és Bahmut térségében, miközben a védelmi erők folytatták az ellenoffenzívát délen, Melitopolnál és Bergyanszknál.

Reggel a megszállók dróncsapást mértek egy segélyelosztó központra a Herszoni területen lévő Beriszlav városban. Áldozatokról nem érkeztek hírek.

Orosz légicsapás ért egyebek mellett egy lakóházat is a Harkivi területen, egy hatvanéves nő meghalt, férje megsebesült – tudatta Oleh Szinyehubov kormányzó.

Az ukrán hatóságok a kupjanszki körzetben csütörtökön elrendelték harminchét település kiürítését a fokozódó orosz ágyúzásra tekintettel. A kötelező evakuáció mintegy 11 ezer embert érint.

Kupjanszk és környéke tavaly szeptemberig orosz ellenőrzés alatt áll, mígnem az ukrán hadseregnek sikerült a térség jelentős részét visszafoglalnia.

Ruszlan Muzicsuk, az ukrán nemzeti gárda szóvivője közölte, hogy Moszkva páncélosokkal, tüzérséggel és légierővel megtámogatott egységeket vont össze a régióban.

Eközben Oroszországban a jelentések szerint két újabb, pilóta nélküli repülőgépet semmisítettek meg, mindkettő Kurszk városa felé közeledett. További részleteket egyelőre nem tudni.

Ehhez kapcsolódóan: Folytatódik a drónok csatája Oroszország és Ukrajna között

Denise Brown, az ENSZ ukrajnai humanitárius koordinátora élesen elítélte az előző napi orosz támadást egy Zaporizzsjában lévő szálloda ellen, aminek következtében egy ember életét vesztette, másik tizenhat pedig megsebesült, köztük négy gyerek.

Az illetékes rámutatott, hogy a hotelben rendszeresen szállnak meg az ENSZ és több más humanitárius szervezet munkatársai, innen segítették például a civilek kimenekítését is tavaly a körbezárt mariupoli Azovsztal acélgyárból. A történteket „teljességgel elfogadhatatlannak” nevezte.

Ehhez kapcsolódóan: Dupla koppintás – Ukrajna szerint mentőosztagokat támadtak az oroszok

Az amerikai elnök csütörtökön további nagyjából húszmilliárd dollárnyi keretet kért a kongresszustól a megtámadott Ukrajna folytatódó katonai és humanitárius támogatásához az év végéig.

A törvényhozásban egyes republikánus képviselők – különösen a Donald Trump exelnökhöz közel állók – részéről ugyanakkor várható bizonyos tiltakozás az újabb segítségnyújtási csomag ellen.

Készült az AP és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG