Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb politikust támadtak meg Németországban


Franziska Giffey a támadás másnapján, 2024. május 8-án Berlinben
Franziska Giffey a támadás másnapján, 2024. május 8-án Berlinben

Az utóbbi napok során több választott tisztségviselőt is támadás ért Németországban. Sokakat aggodalommal tölt el a jelek szerint fokozódó politikai erőszak.

Franziska Giffey berlini gazdaság- és energiaügyért felelős szenátorra, volt polgármesterre egy fővárosi könyvtárban támadt rá egy férfi, aki hátulról megközelítette, és egy nehéz tárgyat tartalmazó táskával fejbe verte a szociáldemokrata politikust.

A rendőrség tájékoztatása szerint az egykori szövetségi családügyi minisztert kórházba szállították, ahol fej- és nyakfájdalommal kezelték.

Az üggyel kapcsolatban egy 74 éves férfit őrizetbe vettek, aki már korábban is a hatóságok látókörébe került. Indítéka egyelőre ismeretlen.

Ehhez kapcsolódóan: Megkezdődik a tárgyalás a puccsra készülő német szélsőjobboldaliak ügyében

Kai Wegner berlini főpolgármester elítélte a történteket, mondván, hogy aki politikust támad meg, az egyúttal a demokráciát is megtámadja.

„Nem fogjuk ezt eltűrni. Fellépünk az erőszak, a gyűlölet és az izgatás minden formája ellen, meg fogjuk védeni a demokráciánkat” – szögezte le.

Miután előző héten támadás érte a Szociáldemokrata Párt egyik államtitkárát, Matthias Eckét, Nancy Faeser belügyminiszter tanácskozást hívott össze a hasonló támadások számának emelkedése miatt.

Az európai parlamenti választási kampányban részt vevő politikust meg kellett műteni.

A rendőrség négy fiatalt vett őrizetbe, akik percekkel korábban egy zöldpárti aktivistára is rátámadtak. Legalább egyikük szélsőjobboldali csoporthoz köthető a kiadott közlemény szerint.

Ehhez kapcsolódóan: A német kémfőnök szerint Oroszország segíti a szélsőséges mozgalmak megerősödését

Mind a kormány-, mind az ellenzéki pártok arról számoltak be, hogy egyre gyakoribb a fizikai és verbális erőszak a tagjaikkal és támogatóikkal szemben.

Erre volt példa az is, hogy év elején gazdák egy csoportja erőszakosan fellépve megakadályozta, hogy Robert Habeck gazdasági miniszter leszálljon a kompról, amikor hazafelé tartott az egyik északi-tengeri szigeten tett magánútjáról.

A német törvényhozás februári jelentése szerint tavaly összesen 2790 támadást jegyeztek fel választott tisztségviselőkkel szemben. A Zöldek képviselői magasan felülreprezentáltak az áldozatok között.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG