Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb siker az OPNI-lakások ügyében


Balázs Jánosné Aranka, az OPNI-ház kilenvcenéves lakója
Balázs Jánosné Aranka, az OPNI-ház kilenvcenéves lakója

Az OPNI-házak legidősebb lakója, Balázs Jánosné Aranka néni is fellélegezhet, két-három évre megmenekült a kilakoltatástól ő is és a mai napig az egészségügyben dolgozó Baráti Márta is.

A két alperes ellen indított eljárást azért szüntette meg a bíróság, mert a felperes külügyminisztérium korábbi jogi képviselőjének megbízatása megszűnt, és nem jelölt ki határidőn belül új képviselőt.

„Nagyon izgultak a tárgyalástól, ami így elmarad, lassan engednek fel, de nincs mit irigyelni tőlük, ennyi szorongást se érdemeltek volna” – nyilatkozta a Szabad Európának a lakók jogi képviselője.

Aranka néni családja száz éve lakik az OPNI területén
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:00:35 0:00

Szepesházi Péter ügyvéd ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy az eljárásmegszüntetés nem jogerős, a per újraindítható, de az legalább két-három évet vesz igénybe.

Szerinte kérdéses, hogy a választás évében a külügyminisztérium megkockáztatna-e egy ilyen, nagy közfigyelmet kiváltó lépést.

„Aranka néni és Márta is örül, persze van bennük bizonytalanság, sajnos mindenkinél megpróbálhatnak kreálni új okot a kilakoltatásra, még a jogerősen pert nyert lakónál, Naszályi Nóránál is.”

Tordai Bence, a Párbeszéd második kerületi országgyűlési képviselője évek óta foglalkozik az üggyel. Korábban neki ígérte meg Szijjártó Péter, hogy nem lakoltatják ki az ott élőket.

Szijjártó Péter és Tordai Bence 2021-ben, az OPNI-házak lakóinak ügyében folytatott megbeszélés után egymás tenyerébe csapott
Szijjártó Péter és Tordai Bence 2021-ben, az OPNI-házak lakóinak ügyében folytatott megbeszélés után egymás tenyerébe csapott

"Több év után, úgy tűnik, a külügy elkezdi betartani az ígéreteit"

– mondja Tordai, aki szerint szándékosan nem jelölt ki a minisztérium új jogi képviselőt, hogy ezzel szépen csendben elhaljon a bírósági eljárás.

Ezt támasztja alá az is, hogy úgy tudjuk, a területet kezelő alapítvány képviselője január 20-án felkereste a lakókat, és arról tájékoztatta őket, hogy mindent elkövetnek, hogy mindenki számára megnyugtatóan rendezzék a felmerült problémákat, senkinek sem érdeke a feszültségkeltés, a lakók bizonytalanságban tartása.

Az ügy előzményeit megismerhetik tényfeltáró riportunkból:

  • 16x9 Image

    Benyó Rita

    Benyó Rita a Szabad Európa újságírója. Két évtizede dolgozik politikai újságíróként. Pályáját az InfoRádióban kezdte, később a TV2, majd 2009 és 2011 között az MTV parlamenti és politikai tudósítójaként dolgozott. Ezt követően a Hír24 Híradójának szerkesztő-műsorvezetője, majd az ATV Heti Napló című műsorának, illetve a Jelen című hetilapnak a riportere volt. A politika mellett kulturális és gasztronómiai témákkal is foglalkozik.

XS
SM
MD
LG