Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb tanárfelmondások Szombathelyen: négy pedagógus távozik a Zrínyi Ilona általános iskolából


A Zrínyi Ilona általános iskola Szombathelyen
A Zrínyi Ilona általános iskola Szombathelyen

A Nyugat.hu információi szerint négy tanár felmondott a Szombathelyi Zrínyi Ilona Általános Iskolában. A hírt a Pedagógusok Szakszervezetének Vas megyei elnöke is megerősítette szerkesztőségünknek. Pénteken írtunk arról, hogy a státusztörvény miatt a matektanárok több mint fele felmondott egy másik szombathelyi intézményben, a Nagy Lajos gimnáziumban.

A pedagógusok egyike indokolta távozását a státusztörvénnyel, hárman családi okokra hivatkozva mondtak fel. Szerkesztőségünk úgy tudja, hogy a szombathelyi pedagógusok nagy része megvárja az új szerződés szeptember 15-i aláírását, csak ez után tervezik beadni felmondásukat.

A Pedagógusok Szakszervezetének Vas megyei elnöke, Simonné Baranyai Zsuzsanna szerint a státusztörvény miatt most felmondó tanárok egyfajta kiskaput használnak ki. Mivel ezek a pedagógusok a felmondásukat július 15. és augusztus 1. között adják be, augusztus végén megszűnik a munkaszerződésük, így a tanév már nélkülük indul el. Sok pedagógus azonban attól fél, behívják dolgozni a felmondási ideje alatt, a nyári holt szezonban, ezért nem mer most kilépni munkahelyéről.

Ehhez kapcsolódóan: Jogerősen pert vesztett a Szombathelyi Tankerületi Központ – több ezer pedagógust érinthet a döntés

Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár egyébként vasárnap azt mondta, szeptember 15-ig értesítik az iskolákat az új törvény miatti változásokról, a pedagógusok pedig ezt követően dönthetik el, maradnak vagy felmondanak. A távozó tanároknak ezt követően október 1-jéig kell ellátniuk feladataikat, november 1-jén pedig megszűnik a munkaszerződésük. Az államtitkár szerint a tanárok többsége el fogja fogadni a változásokat.

Öten távoznak a Nagy Lajos gimnáziumból

Mint erről korábban beszámoltunk, a Szombathelyi Nagy Lajos Gimnázium nyolc matek szakos tanára közül öten távoznak a múlt héten elfogadott státusztörvény miatt. Hárman már múlt héten felmondtak, ketten ezen a héten nyújtják be a papírokat.

A tankerület egyébként a felmondásokkal kapcsolatban a Szombathelyi Televíziónak azt írta: természetes folyamat, hogy nyáron a pedagógusok munkahelyet váltanak, a most felmondó tanárok miatt nem kerül veszélybe a tanévkezdés.

Ehhez kapcsolódóan: Kirúgással fenyegettek meg egy szombathelyi tanárt is

Fodor Ármin írása.
  • 16x9 Image

    Nyugat.hu

    Ez a cikk a Szabad oldal kezdeményezésünk részeként jelent meg. Ebben az együttműködésben az ország független szerkesztőségeinek írásait, tartalmait vesszük át, hogy azok saját olvasóikon túl egy szélesebb nyilvánossághoz is eljussanak.

    A Nyugat.hu Szombathely és Vas megye híreit, eseményeit követi. 

XS
SM
MD
LG