Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb település fideszes polgármestere kongatta meg a rezsiharangot


A járóbeteg-szakellátó Intézmény Bácsalmáson
A járóbeteg-szakellátó Intézmény Bácsalmáson

Sorra jelentik be a polgármesterek a kényszerintézkedéseket, miután a kormány a választás után kivette az önkormányzatokat a rezsicsökkentésre jogosultak köréből. A települések a sokszoros gáz- és áramárakat tapasztalva megszorításokra kényszerülnek. Van, ahol több tízmilliót visz el a felkészülés az energiatakarékosabb, így remélhetőleg olcsóbb téli üzemre.

Hírportálunk nem olyan rég írta meg, hogy a Bács megyei Érsekcsanád polgármestere is beállt a sorba, és azt írta, „Csúnya világ jön… Eszik a gyerek, vagy melegben van? (…) Nehéz a polgármesterek és a testületek élete mostanában. Végre ezt egy kormánypárti polgármester is kimondta” – utalt Facebook-posztjában Cser-Palkovics András székesfehérvári polgármesterre a 2800 lakosú települést vezető Felső Róbert.

Bácsalmáson is bezárások, pelletfűtésű kazán, temperálás, átköltözések

Most Bácsalmás fideszes polgármestere töltött fel egy videót Facebookra. A minap az év Bács megyei polgármesterévé választott Németh Balázs több kényszerintézkedést is bejelentett a megemelt energiaárak miatt. Mint mondta, elsősorban a kötelező feladatokra koncentrálnak. Sorba vették a legnagyobb áram- és gázfogyasztó helyeket, és megnézték, mit lehet tenni.

A polgármesteri hivatal a legnagyobb fogyasztó, itt működik a kormányablak, a járási hivatal és egy konyha. Erre az évre még van lekötve áram 25-30 forint/kWh áron, de jövőre legkevesebb 120 forinttal számolnak, és már hallottak 200 és 400 forintos árat is.

A gázt korábban 2,5 forint/MJ áron kapták, most ez hat forint, de októbertől 24 forintra számítanak. Ilyen emelkedés mellett nem mernek nekimenni a télnek a hivatalban, ezért 12 millió forintért pellettüzelésű kazánt rendeltek, hozzá hetven tonna pelletet körülbelül tízmillió forintért. Ez így bő húszmillió forint, vagyis a fele annak a negyvenmilliónak, amennyibe a hivatal kifűtése kerülne. A hivatalban tervezték lecserélni a nyílászárókat, talán még idén ez is megvalósul. Jövőre hőszivattyút telepítenek, ami hosszabb távon lehet megoldás.

  • Nagy gázfogyasztási hely a tanuszoda, de ez önként vállalt feladat, így októbertől az intézményt bezárják, illetve az illetékes minisztériumtól várnak segítséget.
  • A könyvtárt csak temperálni fogják, az itt dolgozók átmennek a művelődési házba, és ott állnak az olvasók rendelkezésére.
  • Szintén csak temperálják azt az épületet, ahol a polgárőrök és a máltaisok dolgoznak, őket megpróbálják máshova átköltöztetni.
  • Az alapszolgáltatási központ két épületben működik. Az egyikben már egy ideje pellettel fűtenek, nyáron meg is rendelték a fűtőanyagot. A másik épületet szeretnék átköltöztetni a polgármesteri hivatal üres irodáiba.
  • A bölcsőde modern épület, alacsony fogyasztással, itt semmilyen változás nem lesz. Az óvodákban most vizsgálják a szakemberek, mennyiből lehetne pelletfűtésű kazánt üzembe helyezni.
  • Két önkormányzati konyha működik Bácsalmáson, két külön helyen. Ha szükséges, ezeket összevonhatják úgy, hogy a munkatársakat megtartják, illetve más feladatot kapnának.

A LED-es közvilágítás megtakarítását elviszi a rezsiemelés

Az áramfogyasztás tekintetében a közvilágítás messze a legnagyobb volumen – mondta el Németh Balázs polgármester. A korábbi olcsóbb áramot az év végéig kapja a város. Mivel korábban LED-es világításra álltak át, a fogyasztás a negyedére esett vissza, így a rezsiemelés után olyan lesz, mintha nem lett volna fejlesztés – tette hozzá videójában Bácsalmás polgármestere.

  • 16x9 Image

    kecsup.hu

    Ez a cikk a Szabad oldal kezdeményezésünk részeként jelent meg. Ebben az együttműködésben az ország független szerkesztőségeinek írásait, tartalmait vesszük át, hogy azok saját olvasóikon túl egy szélesebb nyilvánossághoz is eljussanak.

    A kecsup.hu Kecskemét és környékének híreit, eseményeit követi. 

XS
SM
MD
LG