Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb tömegsírokat azonosíthattak Mariupol közelében


A Maxar Technologies 2022. április 3-án készített műholdképe a manhusi tömegsírokról
A Maxar Technologies 2022. április 3-án készített műholdképe a manhusi tömegsírokról

Ukrán tisztségviselők szerint akár kilencezer ember holttestét is rejthetik azok a tömegsírok, amelyeket friss műholdfelvételeken azonosítottak a szakértők a csaknem két hónapja ostromlott Mariupol közelében.

A Maxar Technologies csütörtökön tette közzé a legfrissebb képeket, mindössze néhány órával azt követően, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentette a stratégiai fontosságú dél-ukrajnai kikötőváros elfoglalását. Eközben mintegy kétezer ukrán katona és ezer civil továbbra is a védelmi erők utolsó bástyájának számító, alagutakkal átszőtt helyi acélműben tartózkodik, amelyet az oroszok hermetikusan körbezártak.

A felvételeken több mint kétszáz tömegsír látható egy meglévő temető mellett, a Mariupoltól húsz kilométerre nyugatra lévő Manhus településen, ahova a helyi illetékesek szerint az orosz hadsereg temette az ostrom áldozatait.

Így néz ki most a Kijev környékén felrobbantott bevásárlóközpont
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:37 0:00

Vadim Bojcsenko mariupoli polgármester azzal vádolta az oroszokat, hogy „elrejtik a háborús bűncselekményeiket”, a városi tanács pedig arról számolt be, hogy a tömegsírokban akár kilencezer holttest is lehet.

A városvezető a náci németek által 1941-ben elkövetett, csaknem 34 ezer ukrán zsidó életét követelő mészárlásokhoz hasonlította a mostani eseményeket. „A holttesteket teherautóval szállították oda, és egyszerűen halmokba hányták őket” – írta a Telegramon Pjotr Andrjuscsenko, a politikus egyik tanácsadója.

Súlyos humanitárius válság

A Kreml egyelőre nem reagált a tömegsírokkal kapcsolatos jelentésekre. A korábbi hasonló eseteknél, például a Kijev melletti Bucsában elkövetett tömeggyilkosságokban azonban az orosz kormány élesen tagadta bárminemű felelősségét, és azt állította, hogy az ukránok rendezték meg az egészet.

Közleményében a Maxar kiemelte, hogy az ezt megelőzően készített műholdfelvételek azt mutatják, hogy a tömegsírokat március végén ásták ki, az utóbbi hetekben pedig kibővítették.

A stratégiai fontosságú Mariupolt az invázió kezdete óta gyakorlatilag porig rombolták. Az ukrán fél szerint az ostrom során a folyamatos ágyúzásban több mint húszezer ember vesztette életét. A háború előtt még 430 ezres lakosságú városban még mindig több mint százezer ember tartózkodik, és egyre súlyosabb humanitárius válság van kibontakozóban, miután nincs se elegendő élelmiszer, ivóvíz és gyógyszer, se fűtés, se áram.

Helyi források szerint az oroszok a többszöri megállapodás ellenére is akadályozzák az ott rekedt civilek kimenekítését, az evakuáció csütörtökön is meghiúsult.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG