Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb tucatnyi tüntetőt agyonlőttek Mianmarban


Tüntetők menekülnek a rohamrendőrök elől a mianmari Mandalayban 2021. március 2-án
Tüntetők menekülnek a rohamrendőrök elől a mianmari Mandalayban 2021. március 2-án

Legkevesebb tizenhárom tüntetőt agyonlőttek a rendőrök szerdán Mianmarban a katonai hatalomátvétel elleni demonstrációkon, egy nappal azután, hogy a szomszédos államok önmérsékletre szólították fel a hatóságokat.

Helyi sajtójelentések szerint a biztonsági erők éles lőszerrel tüzet nyitottak a tiltakozókra több városban, a rendőrök nem is igazán figyelmeztettek előtte.

A délkelet-ázsiai ország középső részén lévő Monyva városban öten vesztették életüket, s legkevesebb harmincan megsebesültek. A Mianmar legnagyobb városának számító Rangunban legkevesebb három ember halt bele a tömegoszlatásba. Itt automata fegyverekkel lőttek a demonstrálókra. Sok sebesültről érkeztek hírek, illetve több száz embert őrizetbe vettek. Az északi Mandalajban két ember esett áldozatául a rendőri akciónak, ahogyan a szintén északi Hpakantban is.

„Borzalmas, ez már mészárlás. Nem tudom leírni szavakkal a helyzetet és az érzéseinket” – írta egy tüntető a Reutersnek. A hadsereg nem reagált a brit hírügynökség megkeresésére.

Egy demokráciapárti aktivista kijelentette: nem hagyják, hogy hiábavaló legyen az áldozatok halála. „Folytatjuk a harcot és győzni fogunk” – mondta.

Keményebb hatósági fellépés

Az utóbbi hetekben beszámolók szerint legalább harmincöt tüntetőt lőttek agyon. Elemzők szerint a katonai junta egyre eltökéltebbnek látszik a megmozdulások „letörése” mellett.

Indonézia és Malajzia külügyminisztere kedden önmérsékletet sürgetett, illetve felszólított a politikai foglyok szabadon bocsátására és a demokrácia helyreállítására.

A február 1-jei katonai puccs és az országot de facto vezető Aung Szan Szú Kjí őrizetbe vétele óta a korábbi Burmában több alkalommal is nagy tüntetések voltak, polgári engedetlenségi mozgalom is indult, számos vállalat működését nehezítve.

A puccs, amely közel ötven éves katonai uralom után megakasztotta Mianmar demokratikus reformjait, több százezer tüntetőt vitt az utcákra. A hatalomváltást élesen elítélték a nyugati országok, amelyek közül több szankciókat vezetett be az országot irányító tábornokok ellen.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG