Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb uniós beruházásból tette ki Mészáros Lőrinc cége Homlok Zsolt vállalkozását


Mészáros Lőrinc
Mészáros Lőrinc

Január 31-én írta alá az OPUS TITÁSZ Zrt. a vállalkozói szerződést a VASÚTVILL Kft.-vel a nyíregyházi ipari parkba tervezett elektromos alállomásról, de márciusra már rá is jöttek, hogy „lényeges műszaki tartalmi változás” miatt azonnali hatállyal fel kell bontani.

Tovább folytatódik Homlok Zsolt cégeinek kiszorítása Mészáros Lőrinc érdekeltségeiből. Korábban megírtuk, hogy a felcsúti (száz)milliárdos cége, az R-Kord Kft. március 3-án azonnali hatállyal két fontos vasúti beruházásban is felmondta a kivitelezői szerződést a Homlok Zsolt tulajdonában álló VASÚTVILL Kft.-vel.

Mivel a Püspökladány–Biharkeresztes vasútvonal felújítása és villamosítása, valamint a váci vasútállomás elektromos rendszerének korszerűsítése egyaránt a 2014–2021-es uniós költségvetési ciklus forrásainak terhére valósul meg, ha idén nem készülnek el vele, komoly forrásvesztést szenvedhet el az ország.

Gyorsan változó „lényeges műszaki tartalmak”

Ezúttal ez a veszély nem fenyeget, a nyíregyházi ipari parkba tervezett elektromos állomás kivitelezéséről ugyanis idén január 31-én írta alá a szerződést a fővállalkozó OPUS TITÁSZ Zrt. és a VASÚTVILL Kft. mint kivitelező. Az OPUS TITÁSZ Zrt. szintén Mészáros Lőrinc tulajdona.

Ehhez kapcsolódóan: Mészáros Lőrinc cége, az R-Kord Kft. most egy 58,85 milliárd forint értékű vasúti fejlesztési szerződést tárgyalna újra az állammal, a kivitelezők közül többen egyelőre nem jutnak a pénzükhöz.

A VASÚTVILL honlapján elérhető közlemény március 14-i keltezésű, és arról szól, hogy az OPUS TITÁSZ „a szerződést érintő lényeges műszaki tartalmi változásra” hivatkozással mondta fel azonnali hatállyal a megállapodást.

Úgy tudjuk, március 6-án még a szerződés hatálybalépéséről értesítették az OPUS TITÁSZ részéről a VASÚTVILL vezetőit, hogy aztán egy nappal később már közöljék: felbontják. A szabolcshir.hu hírportál szerint a szerződés értéke nettó 5,9 milliárd forint.

Nem marad a családban

Mint korábban írtuk, Mészáros Lőrinc és Homlok Zsolt között az lehet a konfliktus tárgya, hogy a Puskás Akadémia FC tulajdonosa viszonylag frissen, 2015-ben alakított cégével mára meghatározó lett a vasúti beruházások terén, míg a régóta ebben az iparágban tevékenykedő Homlok Zsolt vállalkozása (ő egyébként a Szombathelyi Haladásba vásárolta be magát nemrég) másodlagos szerepbe kényszerült.

Homlok Zsolt ugyanakkor Mészáros Lőrinc veje, és az azóta sem cáfolt információk szerint megromlott a házassága Mészáros Ágnessel, aki január végén a VASÚTVILL felügyelőbizottságából is távozott.

  • 16x9 Image

    Kósa András

    Kósa András a Szabad Európa főmunkatársa. 2001 óta újságíró, az elmúlt bő húsz évben volt a Magyar Hírlap, a Magyar Nemzet, a Hír Televízió és a Népszava munkatársa. Ezenkívül dolgozott a hvg.hu politika rovatának vezetőjeként és a tulajdonosok által 2022 augusztusában megszüntetett azonnali.hu főszerkesztőjeként is.

XS
SM
MD
LG