Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újból megműtötték Robert Ficót, továbbra is súlyos az állapota


A szlovák miniszterelnök a lövöldözés előtt az embereket köszönti Nyitrabányán 2024. május 15-én
A szlovák miniszterelnök a lövöldözés előtt az embereket köszönti Nyitrabányán 2024. május 15-én

Újabb műtéten esett át Robert Fico szlovák miniszterelnök, miután szerdán meglőtték; állapota továbbra is súlyos – közölte pénteken az ország miniszterelnök-helyettese és védelmi minisztere.

Az 59 éves Ficót többször meglőtték, amikor támogatóit köszöntötte a kormányülés után az egykori bányászvárosban, Nyitrabányán. Egy feltételezett támadót letartóztattak.

Miriam Lapuníková, a besztercebányai F. D. Roosevelt Egyetemi Kórház igazgatója – ahová Ficót helikopterrel vitték – elmondta, hogy a kormányfőt CT-vizsgálatnak vetették alá, jelenleg az intenzív osztályon fekszik, ébren van, és stabil. Az állapotát „nagyon súlyosnak” minősítette.

Azt mondta, hogy az újabb műtét során eltávolították azokat az elhalt szöveteket, amelyek még a testében maradtak.

„Úgy gondolom, több napnak kell még eltelnie ahhoz, hogy tisztában lehessünk a fejlemények irányával” – mondta Robert Kaliňák védelmi miniszter, miniszterelnök-helyettes a kórházban újságíróknak. Hangsúlyozta, hogy a történtek ellenére a kormány folytatja a munkát.

„A minisztériumok minden feladatukat teljesítik, semmi sem fagyott le vagy állt meg, az ország megy tovább – folytatta. – Az állam stabil, és ma a beteg is stabil.”

Péntek reggel a rendőrség az otthonába vitte a Fico meggyilkolásának kísérletével vádolt férfit, a helyi média szerint a bizonyítékok felkutatásának részeként.

A Markíza szlovák televízió felvételeket mutatott be arról, ahogy péntek reggel a gyanúsítottat Léva városában lévő lakásába kísérik, és arról számolt be, hogy a rendőrök lefoglaltak egy számítógépet és néhány dokumentumot. A rendőrség nem nyilatkozott. Az ügyészek felszólították a rendőrséget, hogy ne nevezze meg a nyilvánosság előtt a gyanúsítottat, és ne szolgáljon újabb részletekkel az ügyről.

A szlovák elnöki hivatal pénteken közölte, hogy keddre találkozót szervez az összes parlamenti párt vezetőinek. Zuzana Čaputová leköszönő elnök a hivatalában június közepén őt követő megválasztott elnökkel, Peter Pellegrinivel közösen jelentette be a tervet, ezzel is próbálva csökkenteni a társadalmi feszültséget az országban.

Az orosz invázió kezdetén Szlovákia volt Ukrajna egyik legmeghatározóbb támogatója, Fico azonban leállította a fegyverszállításokat Ukrajnába, amikor visszatért a hatalomba, és negyedszer is miniszterelnök lett.

Fico kormánya erőfeszítéseket tett a közszolgálati műsorszórás átalakítására is – ez a lépés bírálói szerint teljes ellenőrzést biztosítana a kormánynak a közszolgálati televízió és rádió felett. Ezért, valamint amiatt, hogy a büntető törvénykönyv módosítását tervezi a különleges antikorrupciós ügyészi poszt megszüntetése érdekében, ellenzői attól tartanak, hogy Fico autokratikusabb útra tereli Szlovákiát.

Ehhez kapcsolódóan: Orbán Viktor: Itt nagyon kellett volna egy Robert Fico

A fővárosban és szerte az 5,4 millió lakosú országban több ezren tüntettek többször is a politikája ellen.

Fico múlt hónapban arról írt a Facebookon, hogy szerinte az országban tapasztalható növekvő feszültség politikusok meggyilkolásához vezethet, és a médiát okolta a szításáért.

Mielőtt Fico tavaly visszakerült a hatalomba, sok politikus- és üzlettársa ellen folyt rendőrségi nyomozás, több tucat ellen vádat is emeltek közülük.

A büntetés-végrehajtási rendszer átalakítását célzó terve megszüntetné a szervezett bűnözéssel, korrupcióval és szélsőséges jelenségekkel foglalkozó különleges ügyész hivatalát.

Videó és képek a Fico elleni merényletről
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:00:39 0:00
Készült az AP beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG