Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ujgur imámok a kínai hatóságok célkeresztjében


A 3. számú fogolytábor Xinjiang tartomány Ujgur Autonóm Régiójában
A 3. számú fogolytábor Xinjiang tartomány Ujgur Autonóm Régiójában

Kína legalább 630 muszlim imámot és egyéb vallási szereplőt börtönzött be vagy helyezett előzetes letartóztatásba 2014 óta Xinjiang tartományban – állítja egy, az ujgur kisebbség jogaival foglalkozó szervezet. Csütörtökön a washingtoni külügyminisztérium éves jelentésében elítélte Kínát a vallásszabadság súlyos korlátozása miatt.

A BBC riportjában ismertetett kutatás szerint bizonyítékok vannak 18 vallási vezető letartóztatásuk alatti vagy közvetlenül azután bekövetkezett halálára is.

A letartóztatottakat extrémizmus támogatásával vádolják, illetve olyan vádakat emelnek ellenük, mint a “tömegek toborzása a társadalmi rend megzavarása céljából” vagy “szeparatizmusra való felbujtás”. A rokonok beszámolói szerint a vádak mögötti valós cselekedetek az imádkozás, imádkozó csoportok összehívása vagy egyszerűen maga az, hogy a letartóztatott imámként dolgozik.

Az Ujgur Emberjogi Projekt elnevezésű szervezet összesen 1 046 muszlim imám üldöztetésére talált bizonyítékot – a legtöbbjük ujgur.

Bár családtagok tanúskodása, és magán illetve nyilvános adatbázisok alapján 1064 letartóztatásról tudnak, a kínai hatóságok információ elrejtése miatt csak 630 esetről tudtak bizonyítékokat is begyűjteni. Közülük legalább 304-et a hatóságok börtönbe küldtek, és nem un. “átnevelő táborba”, amelyek hálózata az ujgurok fogvatartásának fő eszköze. A letartóztatottak 96 százaléka legalább 5 év büntetést kapott, 26 százalék legalább 20 évet, köztük 14-en életfogytiglant.

A kutatás igazolja azokat a vádakat, hogy a tartomány vallási vezetői kiemelt célpontjai a kínai hatóságok azt célzó erőfeszítéseinek, hogy megtörjék az ujgurok vallási hagyományait, és asszimilálják őket a kínai Han kultúrába.

Az imámok célkeresztbe kerülésének valódi oka az” – mondta a BBC-nek Peter Erwin, az Ujgur Emberjogi Projekt programvezetője, “hogy ők képesek a közösség tagjait összehozni. Az állam mindig óvatos volt az imámokkal, mert tisztában van a befolyásukkal. Az elmúlt néhány évben a letartóztatások és bebörtönzések az elmúlt évtizedek elnyomásának csúcsát jelentik, melynek célja az ujgur kultúra és vallás felszámolása.

Kína tagadja ezt, azt állítva, hogy Xinjiang tartományban újra-oktatási programot hajt végre azért, hogy felszámolja az ujgur és más muzulmán kisebbségeken belüli extrémizmusokat.

A New York Times szerint Xinjiang tartományban 2017-18-ban legalább 230 ezer embert börtönöztek be, 200 ezerrel többet, mint az előző években.

Kínai kormányzati adatok szerint a bűnügyi letartóztatások a tartományban 21 százalékát teszik ki az egész országénak, miközben a lakosok száma csak 1,5 százaléka annak.

Becslések szerint Kína több, mint egymillió ujgurt és más nemzetiségű muszlimot tart fogva az észak-nyugati tartományban, ahol sok török (türk) eredetű nép él. Kínát az emberi jogok megsértésével, benne kényszermunkával, sterilizációval és nemi erőszakkal vádolják.

A kínai kormány egyik szóvivője a BBC-nek azt állította, hogy “Xinjiang tartomány egyedülálló vallási szabadságot élvez.

Csütörtökön a washingtoni külügyminisztérium éves jelentésében elítélte Kínát a vallásszabadság súlyos korlátozása miatt.

"Kína széles körben kriminalizálja a szabad vallásgyakorlást, illetve továbbra is emberiesség elleni bűncselekményeket és népirtást követ el a muszlim ujgurok, valamint más vallási és etnikai kisebbségi csoportok ellen" – mondta Antony Blinken külügyminiszter.

A tárca beutazási tilalmat is bejelentett egy volt kínai tisztségviselő ellen, akit a Falun kung nevű vallási irányzat tagjainak üldöztetésével vádolnak.

A jelentést elemzők az emberi jogi fókuszú amerikai külpolitika helyreállításának újabb lépéseként értékelik.

Készült a BBC és az MTI tudósításai felhasználásával.
XS
SM
MD
LG