Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Putyin támogatásáról biztosította Dodikot a boszniai választások előtt


Vlagyimir Putyin és Milorad Dodik az orosz fővárosban 2022. szeptember 20-án
Vlagyimir Putyin és Milorad Dodik az orosz fővárosban 2022. szeptember 20-án

Milorad Dodik boszniai szerb vezető a közelgő választás előtt Moszkvába utazott, ahol Vlagyimir Putyin orosz elnök sok sikert kívánt neki.

„Remélem, hogy a szavazás eredményeként meg fognak erősödni a hazafias erők, ami lehetővé tenné a gyümölcsöző és kölcsönösen előnyös együttműködés további fejlesztését” – mondta Putyin.

Egyebek mellett szóba került a két ország futballválogatottja között tervezett, nemrégiben bejelentett barátságos mérkőzés is. Dodik kijelentette, hogy rendkívül büszke erre, még ha az ország egy része nem is pártolta a dolgot, Putyin pedig aláhúzta, hogy a sportnak egyesítenie, nem megosztania kellene az embereket.

Oroszország és Bosznia-Hercegovina futballcsapata Szentpétervárott csap össze november 19-én, egy nappal azelőtt, hogy megkezdődne a katari labdarúgó-világbajnokság, amelytől az orosz válogatottat eltiltották az ukrajnai háború miatt.

Dodik, aki nyíltan a szerb entitás kiválását szorgalmazza Bosznia-Hercegovinából, arról számolt be, hogy a találkozón egy új földgázvezeték és két gázerőmű építéséről, a kulturális együttműködés erősítéséről is egyeztetni fognak.

A TASZSZ hírügynökségnek adott interjúban emellett újfent megerősítette szeparatista álláspontját, illetve jóváhagyólag nyilatkozott az ukrajnai invázióról, mondván, Oroszországot „rákényszerítették a megtorlásra”, miután a Nyugat támogatást nyújtott Kijevnek a donyecki és luhanszki szakadárok ellen.

A két vezető már hetedjére találkozott 2014 óta a Kreml hivatalos adatai szerint. Több ilyen alkalomra a mostanihoz hasonlóan a boszniai választások előtt került sor, minden bizonnyal azért, hogy Dodik bizonyíthassa az oroszpárti szerb választók előtt, hogy élvezi Putyin támogatását.

Bosznia-Hercegovinában a tervek szerint október 2-án választják meg az elnökség és parlamenti közgyűlés képviselőházának tagjait, a föderáció mindkét entitásának törvényhozását, valamint a Szerb Köztársaságban az elnököt és az alelnököket.

Az Orbán Viktor miniszterelnök szövetségeseként számontartott, oroszbarát Milorad Dodik országa legsúlyosabb politikai válságát robbantotta ki a kilencvenes évek háborúja óta, ezzel London és Washington szankcióit vonta magára, miután tavaly kijelentette, hogy a Boszniai Szerb Köztársaság kivonul a nyugat-balkáni ország közös hadseregéből, legfelsőbb bíróságából és adóigazgatásából.

A Boszniai Szerb Köztársaság parlamentje decemberben megszavazta, hogy az elszakadás érdekében megkezdik egy nem kötelező érvényű indítvány előkészítését. Júniusban azonban Dodik azt mondta, hogy az ukrajnai háború miatt későbbre kell halasztaniuk a térség kivonásának terveit.

Dodik Bosznia hármas elnökségének szerb tagja, a testületben rajta kívül egy bosnyák muszlim és egy horvát nemzetiségű politikus foglal helyet.

Bosznia-Hercegovinát még mindig a daytoni békeszerződésként ismert, 1995-ös békemegállapodás értelmében kormányozzák, amely az országot bosnyák és horvát föderációra, valamint egy többségében szerbekből álló entitásra osztotta fel.

Készült az AP és a TASZSZ tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG