Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újra megpróbálja a kormány a Pfizer-osztást, 144 ezren kaphatnak ma erről SMS-t


A Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikájának koronavírusosok számára átalakított intenzív osztálya, 2021. április 9-én.
A Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikájának koronavírusosok számára átalakított intenzív osztálya, 2021. április 9-én.

Tovább csökkent a kórházban ápolt koronavírusos fertőzöttek száma, miközben szerdán is elhunyt újabb 82 fertőzött. Maradt a lelassult oltási ütem, viszont a kormány újra Pfizert próbál osztani, péntek és kedd között tart majd a legújabb ilyen kampány.

A járvány újabb 82 áldozatát írta ki csütörtökön az állami tájékoztató oldal. Az elhunytak közé viszont már nem vezették fel őket a bejelentéssel egy időben. Majdnem pontosan 29 ezernél jár egyébként épp a járvány magyarországi, közvetlen áldozatainak száma.

Folytatódott az elmúlt hetek trendje, ismét csökkent a kórházban ápolt fertőzöttek száma. Jelenleg 2 782 koronavírusos beteget ápolnak kórházban. Legutóbb tavaly október végén kezeltek egyszerre csak ennyi koronavírusos beteget a magyar állami kórházakban. Némileg csökkent a lélegeztetőgépen lévő, súlyosabb betegek száma is, csütörtökön 354 ilyen pácienst jelentettek.

Megint nem megy az oltások megszervezése

A húsvét utáni enyhítések bejelentése óta tartósan lelassult az emberek beoltásának megszervezése. Csütörtökön még az előző napi teljesítménynél is alacsonyabb számot jelentettek, kevesebb, mint 30 ezer újabb regisztráltnak sikerült megoldani, hogy megkapja az első oltását.

Így nagyjából 4 millió 421 ezer fő kapott legalább egy oltást az országban. Ehhez képest nagyjából ötmillió regisztráltról adott hírt legutóbb az állam, és mostanra már nagyjából hárommillió dózis felhasználatlan oltás áll épp a kormánynál a hivatalos adatok szerint.

Újabb kampányszerű Pfizerosztás, de csak egyeseknek

A kormány úgy döntött, hogy a felhasználatlan Pfizer-oltásokból 144 ezerre újra időpontot lehet foglalni. A kiválasztásról annyit lehet biztosan tudni, hogy csak 144 ezer embernek adják meg ezt a lehetőséget, ők ma elvileg SMS-t is fognak erről kapni.

A Pfizer-gyógyszerek kiosztása kampányszerűen fog menni, a kiválasztott érintettek is csak most péntek és jövő kedd között adhatják be maguknak ezt az oltást. Az érintetteknek ugyanúgy az állami EESZT oldalán kell ehhez regisztrálniuk, mint a többieknek. Akiknek most nem adták meg ezt a lehetőséget, azokat azzal biztatja a kormány, hogy valamikor "a közeljövőben" lehet, hogy lesz majd még ilyen.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG