Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újra megszólaltak a szirénák Kijevben, az oroszok drónokkal támadják az ukrán fővárost


Egy helyi lakos öleli ismerősét édesanyja háza előtt, amely lakhatatlanná vált egy orosz rakétacsapás következtében Kijevben, 2022. december 29-én
Egy helyi lakos öleli ismerősét édesanyja háza előtt, amely lakhatatlanná vált egy orosz rakétacsapás következtében Kijevben, 2022. december 29-én

Az ukrán főváros, Kijev lakói péntek hajnalban ismét a légvédelmi szirénák hangjára ébredtek, majd mehettek az óvóhelyekre egy nappal azután, hogy Oroszország a háború februári kezdete óta a legnagyobb légitámadást hajtotta végre Ukrajna ellen.

Nem sokkal hajnali két óra után Kijev vezetői a Telegramon is riasztást adtak ki, és felszólították a lakosokat, hogy menjenek az óvóhelyekre. Olekszij Kuleba, Kijev régió kormányzója közölte, hogy orosz drónok támadják a fővárost. A Reuters beszélt egy szemtanúval, aki Kijevtől húsz kilométerre délre több robbanást és légvédelmi ágyúk hangját hallotta. Kijevi tisztviselők szerint öt iráni Shahed drónt megsemmisítettek.

Egy közigazgatási épület részben megsemmisült – mondta Szerhij Popko kijevi vezető tisztviselő, de áldozatokról egyelőre nem érkezett hír. Kijev szerint Irán drónokkal látja el Moszkvát a légitámadásokhoz, de Teherán azt állítja, hogy még a háború kitörése előtt küldött drónokat Oroszországnak.

Az ukrán fegyveres erők vezérkarának péntek reggeli jelentése szerint Oroszország az elmúlt 24 órában 85 rakétacsapást, 35 légicsapást és 63 sorozatvető-rakéta-csapást mért az országra.

Korábbi cikkünk a témában: Oroszország fokozza támadásait az ukrán erők által visszafoglalt Herszon ellen

A jelentés szerint az orosz erők húsz települést lőttek a szétbombázott kelet-ukrajnai Bahmut város környékén, ahol a leghevesebb harcok folynak, valamint több mint 25 települést Herszon és Zaporizzsja térségében.

A Reuters egyelőre nem tudta ellenőrizni a harctéri jelentéseket.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közölte, hogy a csütörtöki intenzív légitámadások által sújtott régiók többségében áramkimaradások voltak. Különösen súlyos volt az áramkimaradás Kijevben, a déli régiókban lévő Odessza és Herszon, valamint a Lengyelországgal közös nyugati határ közelében lévő Lviv környékén – mondta Zelenszkij.

„De ez semmi ahhoz képest, ami történhetett volna, ha nincsen légvédelem és nincsenek hősies légvédelmi tüzéreink” – tette hozzá.

A Reuters csütörtökön készült felvételein az látszik, hogy a mentők a lebombázott kijevi házak parázsló törmelékei között kutatnak túlélők után, az égen közben rakéták füstcsíkjai látszódnak. Ukrán tisztviselők korábban azt mondták, hogy több mint 120 rakétát lőttek ki az oroszok a csütörtöki támadásban.

Korábbi cikkünk a témában: Élet az ostromlott Bahmutban

Több mint 18 lakóépület és tíz, kritikus infrastruktúrát biztosító létesítmény semmisült meg a legutóbbi támadásokban – áll a védelmi minisztérium közleményében.

Az elmúlt hónapokban az energetikai infrastruktúrát célzó orosz légicsapások miatt emberek milliói maradtak áram és fűtés nélkül a gyakran fagyos időjárás mellett.

Az Egyesült Államok múlt héten közel kétmilliárd dolláros újabb katonai támogatást jelentett be, egyebek mellett a Patriot légvédelmi rendszert, amelyet repülőgépek, valamint cirkáló- és ballisztikus rakéták ellen tudnak bevetni az ukránok.

Aknaveszély

Nagy-Britannia pénteken közölte, hogy több mint ezer fémdetektort és száz hatástalanító felszerelést adott Ukrajnának a bombák hatástalanításához és az aknamezők felszámolásához.

Az, hogy Oroszország taposóaknákat használ és a polgári infrastruktúrát veszi célba, megmutatja Putyin inváziójának sokkoló kegyetlenségét” – mondta Ben Wallace brit védelmi miniszter.

Ez a legújabb brit támogatási csomag segíteni fog Ukrajnának a földek és az épületek biztonságos megtisztításában, miközben visszaszerzi jogos területét” – tette hozzá.

A német Vallon cég által gyártott fémdetektorok segítenek a katonáknak, hogy biztonságos útvonalakat alakítsanak ki a robbanószerek eltávolításával – közölte a védelmi minisztérium –, míg a további felszerelésekkel a fel nem robbant bombákat tudják hatástalanítani.

Wallace csütörtökön közölte, hogy Nagy-Britannia jövőre 2,3 milliárd font katonai támogatást nyújt majd Ukrajnának, ami megegyezik az idei összeggel.

Harcmezők

Moszkva többször tagadta, hogy civileket célozna, de Ukrajna szerint a bombázások városokat, településeket, valamint az ország áramellátását, egészségügyi és egyéb infrastruktúráját pusztítják.

Oroszország február 24-én indított háborút Ukrajna ellen, amelyet Vlagyimir Putyin elnök különleges katonai műveletnek nevez. Ukrajna és nyugati szövetségesei elítélték az orosz inváziót, és szankciókkal próbálják nehezíteni Oroszország helyzetét.

A 11 hónapja tartó háború eddig már több tízezer ember halálát okozta, milliókat űzött el otthonából, városokat rombolt földig, és gazdasági nehézségeket okozott, felhajtva az energia- és élelmiszerárakat.

A legsúlyosabb harcok a keleti Donyecki és Luhanszki területen zajlanak, amelyek a Donbász régiót alkotják. Oroszország szeptemberben kijelentette, hogy annektálja a Donbászt, valamint a déli Herszoni és Zaporizzsjai területet, de egyiket sem volt képes teljesen az ellenőrzése alá vonni.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG